Alice har modellyrket i blodet

Alice Herbst åker till Los Angeles i maj för att bygga upp sin portfolio under två månader.
Alice Herbst åker till Los Angeles i maj för att bygga upp sin portfolio under två månader.
Sveriges Top model kommer från Spånga.

Efter segern åker 18-åriga Alice Herbst till Los Angeles och för familjetraditionen vidare.

När Alice var åtta år gammal blev hennes kusin Elsa Hosk fotomodell. Bedriften gjorde stort intryck på Alice, och sedan dess har hon odlat drömmen om att själv stå framför kameran. Förra veckans seger i tv-programmet Top model Sverige var ett stort steg på vägen, och nu talar allt för att hon kommer att föra familjetraditionen vidare.

– I slutet av maj åker jag och Klara, som kom tvåa i programmet, till Los Angeles för att modella tillsammans i minst två månader, kanske längre om det går bra, säger Alice till Lokaltidningen Mitt i innan hon ska bege sig till Top model-gängets stora avslutningsfest på nattklubben Café Opera.

Dagarna efter vinsten förra tisdagen var hektiska. När Alice vaknade efter en tupplur dagen efter hade hon 78 missade samtal på mobilen. Och eftersom Alice bor hemma har familjen känt av turbulensen.

– De tycker att det är galet, men de är väldigt stolta. Jag var inte beredd på att det skulle bli så stort.

Däremot har hon ännu inte upplevt någon jätteuppståndelse i Spånga och kan fortfarande gå på Konsum utan att bli igenkänd.

Förutom att pryda omslaget till modemagasinet Elle – något Alice drömt om sedan hon var liten – har segern i Top model gett henne ett kontrakt med en modellagentur i USA. Även om hon, liksom kusinen Elsa som numera är framgångsrik modell, blev upptäckt redan som ung tonåring, har vägen dit varit allt annat än självklar.

– Jag blev scoutad när jag var 14 år, men jag var så osäker över mitt utseende då att jag tackade nej.

Alice, som då bodde i Tullinge, berättar att några av klasskompisarna vände hennes sviktande självkänsla emot henne.

– Jag visste inte vem som hade rätt, modellagenten eller klasskompisarna.

I dag är hon nöjd med sitt utseende och redo för en modellkarriär. Alice säger att en viktig lärdom på vägen är att kunna hantera kritik på rätt sätt.

– Det gäller att sålla bort all kritik som handlar om sådant man inte har makt att förändra.

Innan det bär av till LA ska Alice ta igen lite skolarbete. Just nu läser hon tredje året på psykolog-gymnasiet i Solna.

– Modeller har en kort karriär, man måste ha något annat att göra efteråt.