ANNONS

Alina har hjärtat till vänster

”Flytta på dig” gjorde Sundbybergstjejen Alina Devecerski till kändis över en natt.

Nu vill hon använda kändisskapet till att uttrycka politiska åsikter.

– Jag har bestämt mig för att vara modig.
ANNONS

Senast Lokaltidningen Mitt i träff­ade Alina Devecerski var våren 2012 och hon stod på gränsen till genombrott med sin outtröttliga hit Flytta på dig. Lovorden haglade över Sveriges nya pophopp. Själv var den blyga 29-åringen från Sundbyberg mest chockad över att plötsligt stå i rampljuset efter år av slit i studi­on.

En hyllad skiva, några grammis­nomineringar, en lång turné och många tv-framträdanden senare, ses vi igen.

Alina Devercerski väljer samma ställe för intervjun, stammisfiket Café Cino på Nybergs torg.

– Det kan fortfarande kännas sjukt konstigt att göra intervjuer och spelas i radio. Men jag har nog vuxit in i rollen, säger hon.

Förra veckan släpptes uppföljaren till första skivan Maraton.

Nya Gnista & gas är bombastisk, rå och hård jämfört med den avskalade debuten där låtarna i samma anda som Flytta på dig skrivits á la less is more med två–tre ackord.

Även texterna har fått en ny, politisk ton på Gnista & gas. ”Hjärtat sitter vänster” öser hon i första låten Armé.

– Jag har bestämt mig för vara modig, att tydligt ta ställning. Den senaste tiden har jag tänkt mycket på var samhället är på väg. Alliansens privatiseringar, högerextrema krafter. Det kändes rätt att ta ett politiskt grepp nu.

Alina har också spelat in en låt till Feministiskt initiativs samlings-­album.

ANNONS

– Jag fick ett brev från Fi med frågan om jag ville vara med. För mig var det självklart att bidra. Jag brinner för jämställdhet och rättvisa.

Turnélivet har gett henne egen erfarenhet.

– När jag står på scen är jag i första hand kvinna, i andra hand låtskrivare och musiker. Jag vill fortsätta göra min grej och bryta normer.

Alina Devecerski växte upp på Bergsgatan i Storskogen och gick på Ängsskolan. Där bildade hon en dansgrupp med kompisarna och uppträdde i aulan.

När hon var nio började hon dansa hiphop på Folkets hus. Senare blev hon danslärare på Agg­regat i Hallonbergen. Planen var inte att bli känd, hon gillade inte att stå i centrum.

– Jag kan fortfarande vara en enstöring. Efter en turné där man varit ”happy happy” längtar jag efter att stänga in mig i studion. Jag älskar den där kufkänslan.

Hur trivs du med kändisskapet idag?

– Det är ingen som känner igen mig när jag går på stan. Jag har aldrig blivit stoppad av fans som kommit fram. Men jag färgar håret ganska ofta, det kanske är det.

Hur är det att följa upp en hyllad debutskiva?

– Jag funderar inte så mycket på framgång, jag hoppas bara det finns folk som kan ta till sig min musik.

Fakta

Sitter gärna på Nybergs kök med en räksallad

Namn: Alina Devecerski.

Ålder: 31 år.

Bor: Råsundavägen i Solna. ”Nära Friends arena, så på en byggarbetsplats. När det är match är det nästan omöjligt att ta sig fram till min port”.

Familj: Mamma, pappa, syster och systerbarn i Sundbyberg. Civilstånd hemligt.

Aktuell: Med minialbumet Gnista & gas. Spelar på Debaser Medis den 31 oktober. Åker på Sverigeturné med Veronica Maggio i oktober-november.

Tre tips på hemma­plan: 1) Aggregat, Hallonbergen – bra grej för unga mellan 15–25 där man kan spela in musik och gå producentkurs. Tänk om det funnits när jag var tonåring. 2) Hagaparken. Jätte­fint ställe där jag gillar att promenera. 3) Nybergs bar & kök, Sundbyberg centrum. De har jättegod räk­sallad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.