Alkoholen tog hennes barndom

Från fem års ålder tog Jacqueline hand om sin mamma när hon mådde dåligt. Nu vill hon ge unga kraft och visa att det går att välja.
Från fem års ålder tog Jacqueline hand om sin mamma när hon mådde dåligt. Nu vill hon ge unga kraft och visa att det går att välja.
Jacqueline Sundströms uppväxt präglades av föräldrarnas alkoholmissbruk. I tonåren var hon själv på väg i samma riktning – men lyckades bryta mönstret.

Nu vill hon ge unga i liknande situationer kraft att göra samma sak.

I Danderydsbon Jacqueline Sundströms hem i Stocksund strålar värme från brasan i den öppna spisen. Jacqueline Sundström själv utstrålar lugn.

Men personen hon är i dag har formats av många erfarenheter – inte minst hennes uppväxt i en familj med alkoholmissbruk, som hon berättar om i sin bok ”Håll käften unge!”.

Berättelsen tar vid när Jacqueline Sundström är ett år gammal, eftersom det är så långt tillbaka hennes minne sträcker sig.

Bokens starka titel har också en naturlig förklaring.

– Jag har minnen av att min pappa slog mig när jag var väldigt liten, och att han skrek ”håll käften unge”, säger hon.

Jacqueline Sundströms föräldrar drack mycket båda två, hennes pappa oavbrutet och hennes mamma i perioder.

– De älskade varandra, men tog också fram det värsta i varandra.

När hon var tre år skildes föräldrarna. Där upphörde hennes kontakt med pappan, och hon flyttade till en fosterfamilj i två år.

Väl tillbaka hos sin mamma, som fortfarande var gravt alkoholiserad i perioder, ägnade hon år åt att städa upp efter henne. Och trots att hon bara var ett barn, var det hon som fick trösta och stötta sin mamma när hon mådde dåligt.

– Jag blev mamma till min egen mamma när jag var fem år, konstaterar hon.

I dag förstår hon att det rörde sig om ett medberoende, att hennes beteende var kopplat till den skam och skuld hon kände utåt och inför vad människor runt omkring skulle tycka.

I sina tidiga tonår började hon själv också dricka alkohol och när det inte räckte rökte hon marijuana och sniffade thinner.

Det var en bildlärare som fångade upp henne i högstadiet.

– Hon höll om mig och sa; jag förstår hur du har det, men du kan välja, det finns andra valmöjligheter.

Samtalet fick Jacqueline Sundström att bestämma sig för att bryta mönstret av missbruk i familjen. Där slutar bok­en, men inte Jacqueline Sundströms historia.

Efter att hon tagit studenten har hon rest och arbetat som allt från flygvärdinna till träningsinstruktör och modestylist – och uppfostrat dottern Julia som i dag är 23 år och bor i Los Angeles.

Idén att hon skulle skriva en bok om sin uppväxt kom faktiskt från hennes mamma som från sitt barnbarns födsel, och de sista tjugo åren i sitt liv, var nykter alkoholist.

– Jag tror hon förstod att det skulle vara helande, och så var det nog ett sätt att be om förlåtelse.

Det tog henne sex år att färdigställa boken, men skrivandet var också den bästa formen av terapi, menar Jacqueline Sundström.

Nu hoppas hon också vara ett stöd för andra med sin historia. I april väntar en föreläsning för elever på Kunskapsskolan i Nacka.

– Jag vill visa att man kan välja, man behöver inte bli offer för sin uppväxt. Vi får jobba olika hårt bara.

Jag vill visa att man kan välja, man behöver inte bli offer för sin uppväxt.Jacqueline Sundström

Fakta

Många barn lever nära missbruk

Omkring vart femte barn lever i ett hushåll där någon vuxen konsumerar alkohol i en omfattning som utgör en risk för sin egen hälsa.

1,2 procent av alla barn har en vårdnadshavare som vårdats i slutenvård med en alkohol- och/eller narkotikadiagnos.

Föräldrars riskbruk av alkohol är en riskfaktor för barnens hälsa.

Källa: Statens ­folkhälsoinstitut