Inget alkoholförbud i Södermalms parker

Det ska inte bli alkoholförbud i Tantolunden, tycker Södermalms stadsdelsförvaltning.
Det ska inte bli alkoholförbud i Tantolunden, tycker Södermalms stadsdelsförvaltning.
Södermalms stadsdelsförvaltning säger nej till att stoppa kröken i Södermalms parker. Trots att närboende vittnar om att de inte längre vågar vistas i parkerna.

Sex stycken Söderbor har skrivit varsitt medborgarförslag om att det borde införas alkoholförbud vid Drakensbergsparken, Tantolunden, Dalslandstrappan, vid Hornsplan och vid Sofia kyrka.

Anledningen är främst att de närboende känner att det är otryggt att vistas på platserna på grund av missbrukare som skränar, bråkar, stör och skrämmer förbipasserande och barnfamiljer så att de inte längre vågar vistas där. En annan anledning är att man vill ha alkoholförbud är att det blir skräpigt.

En boende vid Drakenbergsparken skriver att ”situationen i parken har förändrats och förvärrats drastiskt under detta året. Vi har drogmissbrukare som både säljer och själva använder droger som ockuperar parken. De blir bara fler och fler och breder ut sig mer och mer vilket gör att övriga besökare drar sig undan och inte vågar besöka parken.”

Södermalms stadsdelsförvaltning säger dock nej till att införa ett utökat alkoholförbud på platserna. Motiveringen är att staden inte ser ett entydigt samband mellan parker med alkoholförbud och färre ordningsstörningar. Däremot leder ett förbud ofta till att problemen flyttar till annan oönskad plats, att det helt enkelt dyker upp nya ”problemparker” när förbud införts i de gamla, enligt förvaltningen.

Ett alkoholförbud skulle också innebära att de invånare som vill ha picknick ute i parkerna och äta och dricka vin, omfattas av förbudet och inte får dricka vin, menar förvaltningen.

Istället föreslås att socialen ska fortsätta med sin uppsökande verksamhet. Och att staden ska ha en fortsatt dialog med polisen och det lokala brottsförebyggande rådet, Söderandan för att försöka stävja missbruket.

Polisen har sedan några månader tillbaka en ny knarkgrupp på Södermalm. Annika Ljung är chef för gruppen, vars mål är att jobba mot knarket på offentliga platser.

– Mycket handlar om att öka synligheten och närvaron. Vi ska vara aktivt vara ute och jobba. Söka upp platser där det finns en problematik, har hon tidigare sagt till Mitt i.

Ännu finns inga kvantitativa mål för gruppen. Men ett fokus ligger också på att samarbeta med socialtjänsten.

– För att få missbrukare till ett bättre liv, säger Annika Ljung.

LÄS MER: ”Vill ha krafttag mot stöket i Tanto”

Fakta

Så här fungerar stadens alkoholförbud

I många av Stockholms stads parker och grönområden är det tillåtet att dricka alkohol, men på vissa platser är det förbjudet.

Det kan vara förbjudet under vissa tider på dygnet eller under vissa månader under året. Förbud gäller alltid i stadsdelscentrum, på skolgårdar och i parklekar.

Förbudet gäller även vissa parker, lekparker och badplatser

Se exakt var förbjudet gäller på Södermalm här.

Källa: Stockholm stad