ANNONS

Alkoholfritt har blivit det nya vita

Allt fler Stockholmare väljer bort alkoholen till middagarna, både hemma och på krogen.
ANNONS

Första halvåret i år köpte Stockholmarna nästan 18 procent mer alkoholfria drycker på systemet än vad man gjorde under samma period förra året.

– Vi ser helt klart en ökning av försäljningen av alkoholfritt och även ekologiskt, säger Elina Yli-Torvi, presskontakt på Systembolaget.

Att allt fler väljer bort alkoholen, hänger ihop med en större medvetenhet om vad vi stoppar i oss, tror Elina Yli-Torvi.

– Många kombinerar sina middagar på ett annat sätt än tidigare. Man väljer kanske ett alkoholfritt alternativ till förrätten, ett vin med lägre alkoholhalt till middagen för att sedan avsluta med en avec, säger hon.

Och den vita trenden är spridd över landet. Under de senaste tio åren har Systembolaget försäljning av alkoholfria drycker mer än tredubblats.

Även matbutikerna kränger öl som aldrig förr. Enligt Fredrik Sörbom, projektledare på branschorganisationen Sveriges bryggerier, har försäljningen ökat med cirka 50 procent om året de senaste åren.

– Det är ganska små volymer, men tillväxten är väldigt stark. Det har kommit mer folköl och lättöl med karaktär och smak. Minsta Ica nära har ju en ölsektion i dag som är helt fantastisk jämfört med för några år sedan, säger han.

Allt fler väljer även alkoholfritt på krogen enligt Sveriges bryggerier. Förra året såldes 560 000 liter alkoholfri öl på hotell och restauranger i Sverige jämfört med 354 000 liter året innan.

Nadja Karlsson, provningsansvarig på Spritmuseum, välkomnar trenden.

ANNONS

– Jag väljer ofta alkoholfritt när jag går på restaurang, det är mitt sätt att se om de är seriösa. Det är lite av en förolämpning att bara bli erbjuden vatten eller cola som ett barn. Jag tror att många inte vill dricka alkohol varje dag på semestern, utan vill ha ett schysst alternativ, säger hon.

I takt med att intresset ökar så blir också tillverkarna bättre, menar hon.

– Problemet är att alkoholen är en sådan smakbärare, vilket man har kompenserat med socker. Ölen har fördelen att man kan kompensera med beska istället. Men även vinerna håller på att bli bättre, säger Nadja Karlsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.