ANNONS

Alkoholismen tog pappans liv

”Jag vill vara som en kompis för besökarna”, säger Olivia Trygg som tillsammans med sin mamma startat stiftelsen Trygga barnen.
”Jag vill vara som en kompis för besökarna”, säger Olivia Trygg som tillsammans med sin mamma startat stiftelsen Trygga barnen.
Olivia Trygg, 23, växte upp i Djursholm med en pappa som var alkoholist. Nu har hon tillsammans med sin mamma startat stiftelsen Trygga barnen för att hjälpa barn till föräldrar med missbruksproblem.
ANNONS

Hennes älskade pappa som aldrig höjde rösten mot sina barn blev plötsligt hånfull och sarkastisk.

– Jag förstod inte varför och mådde dåligt, säger Olivia Trygg.

Hon växte upp med mamma Agneta, pappa och två äldre syskon. Några alkoholproblem fanns från början inte i familjen. De vuxna i familjen deltog i fester där alla drack vin och ingen blev ”råpackad”. Symptomen på att hennes pappa började bli alkoholiserad visade sig när Olivia var åtta, nio år.

När hon var elva år kom det en föreläsare till hennes skola och pratade om alkohol och droger.

– Då föll pusselbitarna på plats för mig. Jag började bli lite av en polis där hemma. Jag hällde ut vin och fyllde vatten i vinflaskor.

När hon var tolv sålde hennes pappa sin reklambyrå och skulle stanna hemma ett år.

– Han sov när jag gick till skolan och satt ibland och halvsov när jag kom hem. Han var oberäknelig och det blev tal om skilsmässa.

Familjen höll ändå upp sin fasad utåt som den lyckliga familjen. Ingen sade rätt ut att hennes pappa var alkoholist och att alkoholism var en sjukdom.

– Alkoholister låg ju på parkbänkar och det gjorde inte min pappa.

ANNONS

När Olivia gick på högstadiet fick hon ont i magen och huvudet och svårt att prestera i skolan. Under dessa år lyckades pappan med en vit treveckorsperiod men fick sedan ett återfall.

Efter ett julaftonsfirande som urartade när Olivia var 15 år hamnade pappan hos en terapeut. När familjen senare ställde ultimatum valde pappan alkoholen. Han reste sig från ett möte och lämnade hemmet.

Olivia oroade sig över pappan och utvecklade en stress som gjorde att hon knappt gav sig tid att tugga vanlig mat. Mitt i allt detta lyckades hon komma in på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm. Hon fick också hjälp på Ersta vändpunkten, som är till för dem som lever nära någon som dricker för mycket.

– Där fick jag kunskaper och förstod att jag inte är ensam.

Olivias pappa dog i Frankrike 2010 av alkoholrelaterade skador. Han blev 59 år. Olivia hann hälsa på honom innan han dog.

Efter pappans död har Olivia och hennes mamma startat stiftelsen Trygga barnen. De inledde arbetet i hemmet i Djursholm. Nu har de en lokal på Nybrogatan på Östermalm.

– Jag vill vara som en kompis för besökarna och vi ger tips på vart man kan vända sig sedan, säger Olivia.

I den senaste folkhälsorapporten som publicerades före jul slogs bland annat fast att kvinnor i Danderyd löper störst risk i länet att dö i en alkoholrelaterad sjukdom.

Den här veckan är det en kampanjvecka i hela landet för att uppmärksamma att vart femte barn, eller tre barn i varje klass, lever med föräldrar med riskabel alkohol– eller narkotikakonsumtion.

Med anledning av kampanjen ska Olivia Trygg besöka Mörbyskolan, Fribergaskolan och Viktor Rydbergs samskola tillsammans med fältgruppen och prata om alkoholism och hur barn kan få hjälp.

Olivia har bearbetat sin upplevelse att växa upp med en alkoholiserad pappa.

– I dag mår jag bra. Nu brinner jag för att hjälpa andra, säger hon.

Fakta

Vill hjälpa barn

Syftet med Trygga barnen är att hjälpa barn och ungdomar i alkohol- och drogberoende familjer, bland annat med enskilda stödsamtal och förmedling till professionell hjälp.

Det finns också ledarledda självhjälpsgrupper för barn och ungdomar 14–19 år och 20–25 år.

Man kan kontakta stiftelsen anonymt.Källa:Trygga barnen