Alkolås i alla kommunbilar – utom chefernas

Alkolås
Värmdö kommuns nyinköpta eller leasade bilar ska utrustas med alkolås.
Värmdö kommun inför alkolås i alla sina bilar - men toppcheferna slipper blåsa. Beslutet får stark kritik.
– Höga chefer ska inte särbehandlas, alkolås ska gälla alla, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

De bilar som Värmdö kommun köper in eller leasar ska vara utrustade med alkolås. Det står tydligt i kommunens nya rese- och transportpolicy. Men den har ett undantag. Medan såväl hemtjänstpersonal som tjänstemän måste blåsa innan de kör iväg slipper höga chefer med förmånsbilar testa om de har druckit eller inte.

LÄS OCKSÅ: Kommunchefer smörjs med förmånsbilar

Enligt den nya policyn omfattas nämligen inte förmånsbilar av kravet.
– Förmånsbilen är en i huvudsak privat förmån så bör den snarare jämställas med användningen en privat bil. I och med det så har man gjort bedömningen att alkolås för privatkörning inte är nödvändigt. Tvingande alkolås vore ett orimligt intrång i det privata, säger Anders Boman, utredare på Värmdö kommun.

LÄS OCKSÅ: Kommunen trycker på om östlig förbindelse

Beslutet kritiseras av oppositionen

Beslutet att cheferna ska slippa undan kravet på alkolås kritiseras av oppositionsrådet Mikael Lindström (S).
– Vi ska inte olika regler för kommunens anställda. Höga chefer ska inte särbehandlas, alkolås ska gälla alla, säger han.

”Höga chefer ska inte särbehandlas, alkolås ska gälla alla”

Kostar en miljon om året

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om förmånsbilarna som ingår i toppchefernas lönepaket. Varje bil kostar kommunen 3 500-4 000 kronor i månaden, en årskostnad på mer än 1 miljon kronor. I leasingavtalen ingår även kostnader för service, trängselavgifter, däckbyten och däckförvaring. Värmdö kommun bekostar dessutom två biltvättar i månaden per bil samt en in- och utvändig vårrengöring varje år. Pengarna tas från skatteintäkter.

Fakta

Alkolås räddar liv

  • Ett alkolås är kopplat till bilens tändningssystem och bygger på en teknik som gör att bilen inte startar om det finns alkohol i förarens utandningsluft.
  • Alkolås används idag vid rattfylleri och som kvalitetssäkringsverktyg.
  • Rattfyllerister står för en tredjedel av alla dödsolyckor i trafiken. Enligt en skattning dör 150 personer om året i trafikolyckor som har samband med alkohol.
Källa: Transportstyrelsen, Ny teknik
FLER VÄRMDÖNYHETER: