Pia håller koll på pollenplågan – här töms fällan varje dag

Pia Östensson vittjar pollenfällan på Meteorologiska institutionens tak.
Pia Östensson vittjar pollenfällan på Meteorologiska institutionens tak.
För någon månad sedan drog pollensäsongen igång och de senaste veckorna har varit intensiva. Al och hassel har fått ögonen att klia – men nu har kulmen nåtts. Mitt i besökte Pia Östensson när hon vittjade Meteorologiska institutionens pollenfälla.

Värmen under sportlovet fick fart på årets pollensäsong. Palynologiska laboratoriets pollenfälla som har varit avstängd sedan december öppnades därför redan i februari. Fällan, en av 20 i landet, finns på ett av taken på Stockholms universitet och mäter pollenhalter. Varje vardagsmorgon klockan sju är en av laboratoriets intendenter på plats för att vittja fällan.

Först ut varje säsong är hassel och al. För den som är allergisk har årets intensiva blomning förmodligen märkts tydligt genom rinnande ögon, näsor och nysningar. Men nu har blomningen peakat.

– Det har varit höga halter. Men nu är i stort sett blomningen över. På tur står alm och sälg, men det är inte så många som är allergiska mot dem, säger Pia Östensson, biolog och intendent vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Pollenfällan vittjas. Pia Östensson byter pollenfälla på Metrologiska instutionens tak vid SU. Tillbaka på kontoret och labbet på Naturhistoriska museet, räknar Pia pollen i mikroskopet. Pia gör en prognos för det kommande dygnet: Al: Måttliga till höga, Hassel: låga till måttliga.

Runt trumman finns tejp där pollen fastnar. Foto: Åsa Sommarström

Räknar och mäter pollenhalten

Pollenfällan som består av en trumma med tejp på som rör sig två millimeter i timmen. Det som fastnar på tejpen analyseras sedan på laboratoriet genom olika räkneformler. Även temperatur och vind spelar in. Analysen måste göras direkt. För senast klockan 9 ska radion ha dagens prognos och även institutets sajt ska ha korrekt information.

Vid en av insamlingarna för ett tag sedan uppmätte Pia Östensson över tusen pollen per kubikmeter.

– Det är inte så vanligt. Det har även mycket hängen på hasseln i år. Hittills har det puttrat på i och med det kalla vädret men nu har blomningen dragit igång ordentligt, säger Pia Östensson.

Pollenfällan vittjas. Pia Östensson byter pollenfälla på Metrologiska instutionens tak vid SU. Tillbaka på kontoret och labbet på Naturhistoriska museet, räknar Pia pollen i mikroskopet. Pia gör en prognos för det kommande dygnet: Al: Måttliga till höga, Hassel: låga till måttliga.

Tillbaka på kontoret och labbet på Naturhistoriska museet räknar Pia pollen i mikroskopet. Foto: Åsa Sommarström

Pollenfällan vittjas. Pia Östensson byter pollenfälla på Metrologiska instutionens tak vid SU. Tillbaka på kontoret och labbet på Naturhistoriska museet, räknar Pia pollen i mikroskopet. Pia gör en prognos för det kommande dygnet: Al: Måttliga till höga, Hassel: låga till måttliga.I mikroskopet syns pollen. De rosa prickarna är alpollen. Foto: Åsa Sommarström

Snart dags för björk

Näst på tur efter alm och sälg står björken, som är till störst plåga för allergiker. Den är inte lika temperaturkänslig, så blomningen drar i gång tidigast i slutet av april.

Men årets björksäsong blir lugnare. Förra året var tuff för allergiker men den kraftiga blomningen i fjol gör att björken inte orkar i år.

– Det var riklig blomning i Stockholm och nästan hela ostkusten förra året. Vi hade flera dagar med mycket höga halter, så i Stockholm räknar vi med lägre halter av björken i år, säger Pia Östensson.

I västra Sverige väntas dock björkpollenhalterna bli höga och blir det västliga vindar kan det spridas hit.

Hur starkt pollenallergiker reagerar brukar variera beroende på säsong. Förra året var det en kort och intensiv period, medan den i år kan bli längre men inte lika kraftig.

– De flesta verkar reagera när det blir över en viss halt. Många som känner av björken reagerar även på hassel och al, så för dem kan bli en lång säsong, säger Pia Östensson.

Pia Östensson byter pollenfälla på Metrologiska instutionens tak vid SU. Tillbaka på kontoret och labbet på Naturhistoriska museet, räknar Pia pollen i mikroskopet. Pia gör en prognos för det kommande dygnet: Al: Måttliga till höga, Hassel: låga till måttliga.

Palynologiska laboratoriet ligger i Naturhistoriska riksmuseets lokaler. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Lindra symptomen

  • Ofta kan du ha flera besvär i olika delar av kroppen. Då kan antihistamintabletter, nässprej och ögondroppar samtidigt hjälpa.
  • Nysningar och nästäppa kan ofta dämpas av nässprej. Kliande och svullna ögon behandlas med ögondroppar.
  • Ibland kan det hjälpa att bara skölja och rensa näsan från pollen och andra irriterande ämnen. Du kan göra egen koksaltlösning genom att lösa ett kryddmått (= 1 milliliter) salt i en deciliter ljummet vatten. Du kan också köpa färdig koksaltlösning eller koksaltsprej på apotek.
  • Du kan även pröva mjukgörande nässprej med sesamolja om näsan känns torr och irriterad.
Källa: Apoteket
Fakta

Det kan du göra själv för att lindra

  • Skölj ur håret på kvällen innan sänggåendet.
  • Undvik att vädra på dagen och kvällen då risken är stor att få in frömjölet i bostaden.
  • Vädra och torka inte kläder utomhus.
  • Motionera inomhus eller förlägg träningen till tidigt på morgonen då fukten i gräset binder pollenpartiklarna.
  • Undvik att ta in växter med pollen och ha kontakt med husdjur som fått frömjölet i pälsen.
  • Byt kläder när du har varit utomhus.