ANNONS

”Alla våra äldreboenden har en sjuksköterska”

Äldre kollage
Kommunen följer Folkhälsomyndighetens råd kring hur man ska ta hand om de äldre i värmen.
Lidingös äldreboenden var redo för värmen och hade strategin klar för att göra det så bra som möjligt i hettan för deras äldre.
ANNONS

Värmeböljan som ligger över Sverige just nu innebär inte bara sol och bad. Det innebär även uttorkning, solsting och hälsobesvär. Värst är det för äldre människor. Men Lidingö stad har en strategi för att se till så ålderdomshemmen på ön klarar av att ta hand om den äldre befolkningen.

– Vi uppmuntrar till att de äldre ska dricka mer och så ordnar vi svala miljöer. Och är det någon som är varm lägger vi en våt handduk kring halsen på personen. Alla våra vård-och omsorgsboende har även en sjuksköterska på plats dygnet runt för att kunna göra medicinska bedömningar, skriver Susanna Hauk, områdeschef Social och omsorgsförvaltningen i ett mejl.

Fler besök från hemtjänsten

Även de gamla som inte bor på äldreboenden behöver extra stöd i värmen.

– För de som har hemtjänst finns det möjlighet att få tätare besök vid behov, om man exempelvis skulle behöva påfyllning av vatten, skriver Susanna Hauk. 

Enligt Vårdguiden har äldre personer svårt att reglera sin kroppsvärme och det är därför som de lättare blir uttorkade eller får värmeslag. Än så länge på Lidingö är det ingen som har drabbats.

– Vi har våra äldre i skuggan och det blir bara kortare promenader med dem. Sedan ser vi till att de dricker mycket, säger Josefin Vahlström, enhetschef Högsätra vård- och omsorgsboende

Tips från Vårdguiden

Några generella tips från Vårdguiden är att äldre ska dricka även fast de inte känner törst, undvika söta drycker, minska den fysiska aktiviteten och någon extra bit saltgurka på smörgåsen för att ersätta det salt som förloras genom svettningar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.