Alla är bjudna till kungen

Dans på slottet är en kul idé, tycker den herre som Mitt i:s reporter bjöd upp på Skeppsbron. Men han hade gärna sett att festen annonserats ut tidigare, så att han hade kunnat planera in den i sin kalender.
Dans på slottet är en kul idé, tycker den herre som Mitt i:s reporter bjöd upp på Skeppsbron. Men han hade gärna sett att festen annonserats ut tidigare, så att han hade kunnat planera in den i sin kalender.
På söndag förvandlas slottets borggård och Norrbro till gigantiska dansgolv.

Staden firar att kungen fyller 40 år på tronen och bjuder in alla stockholmare till kalaset.

För de allra flesta av oss stockholmare blir dansfesten det närmaste vi någonsin kommer en bal på slottet.

Om vädret blir vackert lär vi få trängas. Staden tror visserligen att 10 000 personer kan få plats på borggården och ”ytterligare flera tusen” på Norrbro. Men man räknar också med att det blir knökfullt eftersom stockholmarnas stora intresse för att dansa till levande musik blev tydligt under Kulturfestivalen. Enligt Roland Berndt, kommunikationsansvarig för evenemanget, strömmade hela 7 000 personer till Stads­huset för att lägga en sula på Blå hallens golv.

Dans på Slottet anordnas av Stockholms stad i samarbete med Konserthuset som ett sätt att fira att kungen jubilerar på tronen. För på söndag är det på dagen 40 år sedan han tillträdde.

– Vi tycker att det var en trevlig idé, som jag vet rimmar med kungens egna önskemål. Nämligen att ordna något där alla stockholmare som vill kan komma, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Att slottets inre borggård upplåts för den här sortens evenemang har enligt Roland Berndt aldrig skett tidigare. Där börjar festen klockan 15 med utbringandet av kungens skål. Därefter kan alla danssugna äntra det 1 500 kvadratmeter stora dansgolv som ska läggas ut ovanpå stenbeläggningen. Dansen på borggården håller på till klockan nio. Men ute på Norrbro fortsätter den hela kvällen.

Den levande musiken är vald för att tilltala så många som möjligt: allt från wienervals, latin, swing, folkdans och disco är representerat. Sammanlagt är åtta orkestrar och band samt tre dj:s bokade.

– Alla ska ha chansen att dansa en stund eller bara lyssna och äta lite, säger Roland Berndt. Det blir stort och brett. Jag ser fram emot det här, för normalt dansar jag och min fru bara på midsommar. Men det här kan jag inte missa, det ska bli jättekul.

Huruvida stockholmarna får se kungen själv i dansens virvlar låter hovet vara osagt.

– Det är mycket möjligt, säger informationschefen Bertil Ternert.

– Kungen och drottningen är ju på plats, men det beror kanske lite på dagsformen hur aktiv kungen är på dansgolvet. Men han kommer att finnas i närheten i alla fall.

Kalaset kostar stadens skattebetalare tre miljoner kronor, pengar som tas från stadsledningskontorets budget. Något som fått Ann Mari Engel (V) att protestera.

– Det är häpnadsväckande att staden lägger skattepengar på kungafjäsk när det finns mycket stora behov av ökade kulturbidrag och vettig fritidsverksamhet.

Sten Nordin håller inte med:

– Jag tycker att hon visar dåligt respekt för att Sveriges riksdag beslutat att vi ska ha en monarki. Så länge det är så är kungen statschef. Och då är det naturligt att fira att han suttit i 40 år.

Fakta

Programmet för slottsdansen på söndag

12.00: Festen startar på Norrbro. Under dagen och kvällen spelar Stockholms Strauss­orkester, Orquestra Tangarte, Las Vegas Orchestra, Calle Real, Stockholms spelmanslag och DJ Capo.

15.00: Konungens skål. Portarna in till inre borggården öppnas från Lejonbacken. Levande musik med Carling Big Band, Cotton Club, DJ Munken och DJ Baum.

21.00: Dans och servering avslutas på borggården men dansen fortsätter på Norrbro.