ANNONS

Alla blomsterhandlares dag

Det är rosor som gäller en sån här dag, och röda ska de vara. Tillsammans med Kurre Samuelsson har Lotta Dahl förberett allt i helgen.
Det är rosor som gäller en sån här dag, och röda ska de vara. Tillsammans med Kurre Samuelsson har Lotta Dahl förberett allt i helgen.
600 rosor på en enda dag. Alla hjärtans dag är en höjdpunkt för varje blomsterförsäljare.

Men den kräver förberedelser för att bli bra.
ANNONS

Kurre Samuelsson är uppväxt med sin blomsteraffär på Kommunalvägen i Huddinge. Den har varit i släktens ägo sedan 1947, själv har han drivit den sedan 1988.

I vanliga fall säljer han och Lotta Dahl kanske 100 rosor i veckan, men inför och på Alla hjärtans dag blir det sex gånger så många.

– Det är den bästa enskilda dagen på hela året, säger Kurre Samuelsson.

Kurre berättar att i Småland, där han kommer ifrån, firade man dagen redan på 1950-talet. Stockholmarna vaknade lite senare. Interflora gjorde flera försök att få folk att köpa en blomma just den dagen, men det gick trögt, tills en dag.

– Det var 1986 som Staffan Dopping nämnde saken i Radio Stockholm och då kom det plötsligt mängder med kunder till butiken, säger Kurre.

Då stod fortfarande hans far Kurt för verksamheten och butiken hade just expanderat och fått lite extra plats.

Kurt hade fullt upp med att åka runt och försöka hitta mer blommor, och det extra utrymmet kom väl till pass att härbärgera blommor och kunder.

Att Valentin-dagen, som Kurre Samuelsson helst kallar den, i år infaller på en tisdag innebär extra kommers eftersom många vill ge blommor till arbetskamrater också.

– När den är på en söndag är det rena natta, konstaterar Kurre Samuelsson.

ANNONS

Det är rosor som gäller, även om nejlikor och tulpaner också börjat göra sig gällande. De förekommer i buketter eller arrangemang eller som enstaka. En sak har de dock gemensamt, de är alla röda.

– Det är röda blommor som gäller, helt klart, säger Lotta Dahl.

Rosorna kommer från Ecuador eller från Holland. Så långväga resenärer måste få chans att anpassa sig ett par dagar innan de hamnar hos kunden.

– Vi arbetar helgen före och sätter alla i vatten. Bladen måste bli ordentligt vattenspända, annars slokar de snabbt, säger Lotta Dahl.

Kurre Samuelsson berättar att de förbeställt blommorna redan i januari för att vara säker på att få bra kvalitet.

Och kunderna betalar gärna en femma eller tia extra för att få rosor som håller. Men sedan beror det förstås också på hur de hanteras.

– Så jämn temperatur som möjligt, gärna lite svalt, så varar de längre, säger Lotta Dahl.

Fakta

Brukar du ge eller få blommor på Alla hjärtans dag?

Kjell Ydling, Rönninge: ”Jag kör ut blommor, så jag har god tillgång på dem och det händer att jag ger. Men en bra ros är dyr, den kostar 80–90 kronor.”
Maud Lindblad, Huddinge: ”Det är min födelsedag! Så jag brukar få förfärligt mycket blommor och kort. Min förra chef gav mig presenter.”
Margareta Ahlqvist, Tullinge: ”Jag brukar ge till arbetskamrater, till mamma och döttrar, barnbarn och alla dem som är närmast.”
Anna Virikko, Huddinge: ”Det brukar bli blommor och choklad. Barnen brukar få någon sak och något kort. Man behöver lite extra uppmuntran så här års.”