Flera hundra tågade i Barnvagnsmarschen

Anna Lindberg, deltagare i Barnvagnsmarschen, Sergels torg 11 maj 2019
Anna Lindberg deltog i Barnsvagnsmarschen, liksom barnen Wilton, 4, och Alice, 1.
Varje dag dör över 800 kvinnor i världen – bara för att de blivit gravida. På lördagen deltog flera hundra stockholmare i Barnvagnsmarschen genom stan för att uppmärksamma en ständigt pågående katastrof, och för att väcka politikerna.

Men en trumorkester i täten tågade på lördagen ett långt följe av engagerade stockholmare, de flesta med barnvagnar framför sig, från Sergels torg till Skeppsholmen i en manifestation mot mödradödlighet, och för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Barnvagnsmarsch 11 maj 2019 Sergels torg

Marschen utgick från Sergels torg och gick till Skeppsholmen.

Temat för årets Barnvagnsmarsch var gravida i världens kriser. Enligt RFSU, som organiserade manifestationen, går 303 000 kvinnoliv förlorade varje år på grund av komplikationer vid en graviditet eller efter en förlossning – och allra värst är det för dem som lever i fattigdom eller i områden drabbade av en humanitär kris.

– Det är en jätteviktig fråga som jag tycker alla borde engagera sig i, säger Anna Lindberg, som tagit med barnen Alice, 1, och Wilton, 4.

– Jag har tänkt att gå flera gånger tidigare men det har inte blivit av. Men den här gången kunde jag komma och det känns jättebra.

Emma Tibell, deltagare i Barnvagnsmarschen, Sergels torg, 11 maj 2019

Emma Tibell och med sönerna Vilhelm och Nelson.

En mer van deltagare är Emma Tibell, som går med i marschen för fjärde eller femte gången. Hon har med sig barnen Vilhelm, 6, och Nelson, 2,5 år.

– Det handlar bland annat om att kvinnan ska bestämma över sina kropp, och att ingen annan ska styra över hennes rätt till abort. Och naturligtvis att det ska bli bättre förhållanden för kvinnor som ska föda.

Hon nämner som exempel att det finns länder i Latinamerika där kvinnor kan hamna fängelse när de får missfall, eftersom de misstänks själva ha framkallat aborten.

– Mycket handlar om det är män i toppen som sitter och bestämmer över kvinnor längre ner i samhället.

På Sergels torg hölls tal av bland andra RFSU:s förbundsordförande Hans Linde och Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

När marschen nått Skeppsholmen bjöds på ”marschpannkakor” och det hela övergick i ett barnvagnsloppis, där barnkläder såldes till förmån för RFSU:s arbete mot mödradödlighet.