ANNONS

Lista: Här satsas det på cykel i Söderort

Mellan åren 2018 till 2021 ska flera cykelförbättringar göras i söderort.
Mellan åren 2018 till 2021 ska flera cykelförbättringar göras i söderort.
Pendlarna är de stora vinnarna i kommande års cykelinvesteringar.
Några stora projekt är Örbyleden, Skanstullsbron och Liljeholmsbron – hela listan för söderort hittar du längre ner.
ANNONS

I stans cykelsatsningar för de kommande tre åren läggs stort fokus på att få till bättre pendelstråk. Men även att göra punktinsatser på extra struliga ställen och satsa på underhåll, som saltning av cykelbanor på vintern.

För fyra år sedan avsattes en miljard till cykling, med löfte om ett bättre och säkrare cykelnätverk i stan. Fram till och med 2017 hade 656 miljoner kronor använts. 347 miljoner beräknas användas för investeringar i år.

Vill satsa en miljard igen

Den politiska majoriteten, med Daniel Helldén (MP) i spetsen, har sagt att de vill satsa en miljard till på cykling om de har kvar makten de kommande fyra åren, så att Stockholm blir en cykelstad som kan konkurrera med Köpenhamn eller Amsterdam.

Och cyklisterna har blivit fler – 86 000  vid den senaste mätningen vilket är ett historiskt högt antal som hojar in och ut ur innerstan.

– Cykelflödet ökar konstant. Vi ser att allt fler cyklar i takt med att vi bygger ut infrastrukturen, säger Joakim Boberg, trafikplanerare som samordnar cykelplaneringen på trafikkontoret.

ANNONS

Nedan är listan över planerade cykelsatsningar i söderort:

Fakta

Här är alla cykelsatsningar 2018-2021

Hornstull. Breddade och nya enkelriktade cykelbanor på Långholmsgatan mellan Folkskolegatan och Liljeholmsbroarnas södra fäste. Utreds vidare.

Liljeholmsbron. Breddning av gång- och cykelbanor över Liljeholmsbroarna samordnas med den planerade renoveringen av broklaffarna som beräknas påbörjas tidigast 2020.

Fruängen. En gång- och cykeltunnel planeras att byggas genom tunnelbanans banvall i höjd med Västertorps tunnelbanestation, liksom en anslutande gång- och cykelbana. Möjligt genomförande tidigast 2019. Samordning med trafikförvaltningen nödvändig då genomförande innebär avstängning av tunnelbanetrafiken.

Västberga. Utredning av åtgärder för framkomlighet och trafiksäkerhet för cykeltrafik längs Västberga Allé pågår 2018 och det kan därför eventuellt bli aktuellt med genomförande under perioden.

Skanstullsbron. Vidare utredning om möjligheten att bredda gång- och cykelbanan. Inget datum satt för byggstart.

Gubbängsmotet. Bredare gång- och cykelbana längs västra sidan av Nynäsvägen mellan Farstaängen i söder och Gubbängsfältet i norr. Planerat genomförande 2018-2019.

Örbyleden. Ny cykelbana utmed norra sidan av Örbyleden mellan Lingvägen och Nynäsvägen. Planstöd ges för gång och cykelväg och eventuellt kollektivtrafikkörfält i samband med detaljplan för Gubbängsfältet. Planerat genomförande 2018-2019.

Flatenvägen. Ny gång- och cykelbana längs Flatenvägen i Skarpnäck, mellan Sandåkravägen och Flygfältsgatan. Genomförande 2018-2019 med totalentreprenad.

Gamla Tyresövägen. Utredning pågår 2018 av ny cykelbana på Gamla Tyresövägen mellan Flygledargatan och Sandåkravägen/Flatenvägen. Det kan därför eventuellt bli aktuellt med genomförande under perioden.

Sandåkravägen. Utredning pågår 2018 av ny cykelbana längs Sandåkravägen, och det kan därför eventuellt bli aktuellt med genomförande under perioden.

Källa: Trafikkontoret
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.