Alla eniga: Haninge ska få en ny simhall

Simhall
Isabella Terochin tränar tekniksim för Södertörns simsällskap. När Mitt i Haninge besöker simhallen en tisdagskväll är den väl utnyttjad med simklubbsundervisning, ­motionssim och lek.
Tommy Ritnberg, Lydia Söderlund, Isabella Terochin och Emelie Sundberg tränar tekniksim för Södertörns simsällskap.
Tommy Ritnberg, Lydia Söderlund, Isabella Terochin och Emelie Sundberg tränar tekniksim för Södertörns simsällskap.
"Vi välkomnar en ny hall", säger Linda Wikander som är på Torvalla för att simträna med dottern Salmi. "Här är det lite kallt och det vore jättekul med en rutschkana med tidtagarur, som de har i Tyresö."
"Vi välkomnar en ny hall", säger Linda Wikander som är på Torvalla för att simträna med dottern Salmi. "Här är det lite kallt och det vore jättekul med en rutschkana med tidtagarur, som de har i Tyresö."
Handenbon Sebastian Padilla brukar simma i Torvalla simhall ett par gånger i veckan, men någon större trängsel har han inte märkt av. "Det enda jag skulle önska mig är en 50-metersbassäng", säger han.
Handenbon Sebastian Padilla brukar simma i Torvalla simhall ett par gånger i veckan, men någon större trängsel har han inte märkt av. "Det enda jag skulle önska mig är en 50-metersbassäng", säger han.
Cecilia Loqvist.
Cecilia Loqvist.

Haningeborna ska få en ny simhall. Sent förra året fick tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen politikernas uppdrag att utreda behovet av en ny simhall och hur en sådan i sådana fall ska se ut, var den ska ligga och hur den ska byggas.

– Vi är nog alla överens om att behovet finns, men vi behöver titta på vilken storlek den ska ha, om den ska ha rutschkanor och hopptorn eller inte, vem som ska bygga och vem som ska driva den. Ska kommunen bygga själv eller i samarbete med andra aktörer? Vi måste hitta det som är mest effektivt, säger Maria Lindeberg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Ett möjligt alternativ är också att låta en ny simhall ersätta Torvalla – men det kan lika gärna bli så att kommunen bestämmer sig för att ha två inomhussimhallar.

– Vi hoppas kunna vara färdiga med ett förslag till våren, eller före sommaren, säger Maria Lindeberg.

Mitt i Haninge har tidigare berättat att simkunnigheten i kommunen sjunkit. Allt fler elever i årskurs nio får underkänt i idrott eftersom de inte klarar simkraven. Svårigheten att få tillräckligt mycket tider i simhallen har fått rektorer att slå larm till grundskolechefen Lina Axelsson Kihlblom.

– Skolorna har svårt att få tider i den utsträckning som behövs, men läroplanen har ett tydligt krav på simkunnighet, så det här är ett stort problem. Det sänker elevernas betyg, helt i onödan, säger hon.

I väntan på den nya simhallen ska kommunen och Torvallas ledning försöka utnyttja den hall man har mer effektivt, men också genom att erbjuda undervisning i utomhuspoolerna och sjöarna, enligt Lina Axelsson Kihlblom.

Enligt Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har de dåliga betygs- och simresultaten varit en bidragande orsak till att politikerna nu satt ner foten i frågan.

– Fast rent allmänt är det också för att vi är en växande kommun där vi ser ett behov. Nu är vi precis i början av en utredningsprocess där vi ska ta reda på vad vi behöver, och vad det i sådana fall skulle kosta, säger han.

Och att det kan vara trångt i Torvalla simhall kan nog de flesta skriva under på. När Mitt i Haninge besöker simhallen en tisdagskväll är den väl utnyttjad med simklubbsundervisning, motionssim och lek.

Milad Nazari, hallansvarig för Södertörns simsällskap, berättar att klubbens behov är stort, med många barn på kö.

– Barn kan behöva vänta upp till ett år för att få börja med teknikträning. Ibland tilldelas vi bara en bana, och då finns det ett tak för hur många barn vi kan ha på en kurs, säger han.

Fembarnsmamman Laila Eriksson från Gudö sitter och håller uppsikt över sina barn som tränar motionssim på banan bredvid simsällskapets. Hon berättar att Torvalla simhall nästan blivit hennes andra hem.

– Jag har ju varit här flera gånger i veckan med olika barn i fem års tid. Det jag har märkt är att det blir väldigt fullt på loven och helgerna – särskilt på sportlovet – då kan man knappt hitta sina barn i mellanbassängen. Om det byggs en ny hall blir det kanske mindre trångt här, säger hon.

Även ledningen på Torvalla simhall välkomnar att kommunen nu ser över behovet av en ny simhall.

– Det är för många som ska dela på Torvalla: Skolor, föreningslivet och allmänheten. Det går att boka extra pass, men i vårt grunderbjudande till de flesta skolorna har vi bara en vecka per läsår, och det räcker inte, säger Johan Björkström, samordnare på Torvalla sim- och sporthall.

Fick han välja skulle Haningeborna först och främst förses med en tvättäkta simhall för motion och simskola – inget äventyrsbad.

– Vi behöver inget nytt Sydpoolen, utan en funktionell simhall med höj- och sänkbar botten och bassäng för simskolor och föreningar. Men det är klart, i de bästa av världar får vi både och, säger han.

Tror du att den nya hallen ska ersätta Torvalla?

– Jag skulle bli mycket förvånad om det blev så. Underhållet är väldigt bra skött.

På Södertörns simsällskap är man mycket nöjd med planerna på en ny simhall i kommunen. Redan nu har man en kommunikation med kommunen om klubbens behov och önskemål.

– De ska ha en eloge för att de pratar med oss så här tidigt, säger Cecilia Loqvist, verksamhetschef på Södertörns SS.

Högst upp på klubbens önskelista finns en 50-metersbassäng med läktare för publik och tävlingar. I dag hyr klubben in sig i Eriksdalsbadet för tusentals kronor per pass för att träna långbanesim.

Klubben önskar sig också ytor där man kan träna balans och styrketräning utan vikter, för de yngre simmarna, samt två undervisningsbassänger, varav en med ramp och höj- och sänkbar botten.

– På så vis kan man till exempel ha vattengympa så ofta man vill utan att ta upp hela den grunda delen av stora bassängen, säger hon.

Södertörns SS har cirka 3 000 medlemmar – allt från små simskolebarn till elitsimmare. Cecilia Loqvist menar dock att klubbens synpunkter handlar om ett bad för alla Haningebor. Därför är det till exempel viktigt att alla kringutrymmen fungerar.

– När Tyresö fick sin Aquarena visade det sig att duschutrymmena var alldeles för små. Sådana misstag är ju onödiga, säger hon.

Fakta

Andel nior i Haninge som inte får godkänt i idrott

2010 9,5

2011 7,1

2012 10,2

2013 10,7

2014 9,3

2015 11,7

Källa: Skolverket
Fakta

Andel som klarar Torvallas simtester i årskurs 3

2010 78,1 procent

2011 80,7 procent

2012 38,7 procent

2013 55,6 procent

2014 58,3 procent

2015 56,5 procent