Alla får flytta när hospice byggs om

I vår tar Praktikertjänst över Lidingö hospice. Då drar de igång en renovering som innebär att alla ­patienter måste flytta.

– Kommunen har fortsättningsvis inget ansvar, säger Ulla Carin Holst Hammarlund på Lidingö stad.

Lidingö Hospice, där patienter vårdas i livets slutskede, var länge en hotad verksamhet.

Men i slutet av förra året kom beskedet att Praktikertjänst tar över verksamheten, vilket gladde stödföreningen Lidingö Hospice Vänner.

I förra veckan bjöd föreningen in Roger Larsson, verksamhetsansvarig för Praktikertjänst, för att berätta hur den nya verksamheten kommer att bli.

– Vår ambition är att kunna erbjuda en trygg och kompetent vård inom både specialiserad palliativ slutenvård och så kallad avancerad sjukvård i hemmet (ASIH), eftersom svårt sjuka patienter ofta vill kunna vårdas såväl i hemmet som på hospice, sa Roger Larsson under mötet.

I april löper avtalet mellan Förenade Care, Stockholms läns landsting och Lidingö stad ut.

Därefter kommer Praktikertjänst att renovera avdelningen, vilket innebär att den palliativa slutenvården kommer att vara stängd under en längre period.

– Förhoppningarna är att den palliativa slutenvården kommer att vara i gång vid årsskiftet eller senast i slutet av mars nästa år, säger Roger Larsson.

Enligt Ulla Carin Holst Hammarlund, avdelningschef för beställningsavdelningen på Lidingö stad, kommer de patienter som då finns kvar på hospice att få flytta till andra avdelningar.

– Det har sedan den första mars i år inte varit möjligt att ansöka om att få komma till Hospice. Detta för att säkerställa att alla personer som finns där skulle få ett nytt boende, säger Ulla ­Carin Holst Hammarlund.

De som har behov av palliativ vård det närmaste året kommer att få vända sig till landstinget.