Alla fick pippi när Gibson stack

Balkongdörren stod öppen – då såg papegojan Gibson sin chans.

Jakobsbergs brandstation fick rycka ut med värmekameror och stegbil för att försöka fånga den förrymda fågeln.

Det var en helt vanlig lördagseftermiddag förra helgen som den ettåriga rödryggade dvärgaran fick för sig att pröva sina vingar.

Gibsons matte Heidi Lindh, 34, satt och tittade på tv med maken när ett ljud skrämde fågeln som raskt försvann ut genom den öppna balkongdörren. Gibson är vingklippt och borde inte kunna flyga, säger Heidi.

– Vi sprang ner och började leta. Jag fick panik, det finns katter och skator ute på gården och han klarar sig inte själv. Han är bara en liten pojke som försöker visa att han är stor, berättar Heidi Lindh.

Hela familjen letade medan Heidi ringde brandkåren och polisen. När Räddningstjänsten fick larmet beslutade de sig för att åka ut.

– Normalt åker vi inte på den här typen av saker som till exempel katter i träd, men det här var så ovanligt att då tänkte vi att vi åker ut och ser vad vi kan göra, säger Ronnie Ramberg, styrkeledare på Jakobsbergs brandstation.

Sju brandmän med två bilar, varav en stegbil, letade runt huset i Kallhäll med värmekameror utan resultat.

Räddningstjänsten åkte men Heidi, hennes man och dotter och flera boende i området fortsatte att leta i fyra timmar. Till slut hittade de honom i ett träd och därifrån flög han vidare till en bur som stod på en balkong.

– Där tyckte han det var jättetryggt. Han började prata med oss men ville inte gå ner, säger Heidi Lindh, som ringde Räddningstjänsten på nytt.

– Stegbilen kom tillbaka och min dotter fick åka med upp och försöka hämta honom. Då fick vi se att en vingklippt fågel minsann kan flyga, speciellt om han heter Gibson.

Gibson flög runt på gården och landade till slut på en annan balkong. Heidi sprang upp till lägenheten och lyckades få tag i honom innan han försvann igen.

Hon vill ge en stor eloge till Räddningstjänsten.

– De kom ut med full personalstyrka och vi är så tacksamma att de kunde hjälpa oss, de var fantastiska, säger hon.

Nu sitter ett nät framför familjen Lindhs balkongdörr så att inte Gibson kan komma ut igen.

– Han mår utmärkt, men han var jättetrött på kvällen efter flygturen. Det var ett riktigt äventyr.