Alla friades för Vällingbyskott

Skotten gick rakt mot foodcourten där centrumbesökare satt och åt.
Skotten gick rakt mot foodcourten där centrumbesökare satt och åt.
Bevisen räcker inte. Det menar tingrätten som nu friar de fyra män som åtalats för försök till mord efter skottlossningen i slutet av januari vid Vällingby centrum.

Skotten mitt på torget i slutet av januari skakade om Vällingby.

En maskerad man öppnade eld mot tre andra män vid torgets restaurangdel mitt på eftermiddagen. Något senare sköts skott av från andra hållet.

Allt skedde på öppen gata med mängder av förbipasserade – några en hårsmån från att själva träffas av skotten.

Ett vittne som stod i luftslussen mellan de två ytterdörrarna berättar i förundersökningen hur hon hörde en smäll för att sedan se glaset krossas en knapp meter från henne.

En stor polisinsats drogs igång och torget spärrades snabbt av samtidigt som poliserna letade efter spår och intervjuade en stor mängd vittnen. Två män greps direkt i anslutning till platsen.

Under veckorna som följde greps tre till. Fyra misstänkta för delaktighet i skotten och en femte misstänkt för att ha hjälpt till med flykten.

Enligt polisen hade alla de gripna kopplingar till en pågående gängkonflikt i området som tidigare mynnat ut i både skottlossningar och en knivhuggning.

Men trots många vittnen till händelsen räcker inte bevisen.

Det anser tingsrätten som nu väljer att fria de fyra för mordförsök.

Anders Tordai var åklagare i fallet och har ännu inte bestämt sig exakt hur hans överklagan till hovrätten ska se ut. Men en överklagan blir det med största sannolikhet.

– Jag kan köpa en del av tingsrättens argumentation, men kommer nog att överklaga gällande några av personerna.

Eftersom det inte är klargjort vem det var som sköt de första skotten valde åklagaren att åtala de tre männen för att ha utfört brottet i ”samförstånd”. Det går visserligen, enligt tingsrätten, att bevisa att flera av männen varit på platsen för skotten, men inte vem som skjutit eller om alla varit medvetna om att en skjutning varit på gång.

Flera av männen döms dock för en rad andra brott som också togs upp vid rättegången. Bland annat dopningsbrott, försök till utpressning och narkotikabrott.

Lokaltidningen Mitt i har sökt de åtalades advokater. De tre som velat kommentera fallet var nöjda med tingsrättens friande dom.

Fakta

Två tidigare skottlossningar

14 september 2012: Flera skott avlossades på en parkering vid Åkermyntans centrum vid 20.30-tiden. Målet var en parkerad Volvo där två män satt.

26 september 2012: Tre bilar var inblandade i en skottlossning vid Bergslagsrondellen.

När polisen kom dit hittades

en krockad bil med sex personer i. Några av dem bar skyddsvästar.