ANNONS

Alla tre män frias för gruppvåldtäkten

Mannen lurades in av tre kvinnor i en bil i Brandbergen. Vinet han bjöds på ska ha drogat honom.
De tre männen frias från den grova gruppvåldtäkten utanför Brandbergens centrum.
Alla tre män som suttit häktade för den grova våldtäkten mot en funktionsnedsatt kvinna utanför Brandbergens centrum frias i tingsrätten. "Även om det finns omständigheter i utredningen som är besvärande för de tilltalade kommer tingsrätten sammanfattningsvis fram till att målsägandens uppgifter inte vinner tillräckligt stöd", skriver tingsrätten i domen.
ANNONS

Fallet utanför Brandbergens centrum natten den 9 juli har handlat om hur huruvida tre män hänsynslöst utnyttjat och grovt våldtagit en funktionsnedsatt, berusad kvinna, eller om kvinnan anses ha varit med på det.

Klarlagt är att några vittnen larmade polisen och att fem polispatruller ryckte ut och bryskt ingrep och avbröt den misstänkta våldtäkten.


Läs mer: 
Rättegången kring grova våldtäkten i Brandbergen inledd
De tre männen, två i 30-årsåldern och en i 50-årsåldern, skulle enligt åtalet tillsammans med en fjärde okänd person, utnyttjat kvinnans särskilt utsatta situation genom hennes funktionsnedsättning och berusning.

En fjärde man sprang ifrån polisen och är alltjämt okänd.

Enligt kammaråklagare Anna Stråths stämningsansökan ska de tre männen ha hållit kvinnan i håret och hållit fast henne i armar och ben och tvingat henne till samlag på platsen.

Anna Stråth menade att brottet var grovt eftersom männen var fler som förgrep sig på henne, och att de visade särskild hänsynslöshet och råhet.

Klart är att alla inblandade varit berusade. Och de motstridiga, och ändrade uppgifterna, gör nu att männen helt frias.

Läs mer: Misstänkta våldtäktsmän släppta – men utreds
Dels har de sex vittnena i målet haft olika uppfattningar om vad som skett, dels har både de misstänkta männen och kvinnan förändrat flera uppgifter under förundersökningen och målets gång.

I ett polisförhör sade bland annat en av de nu friade männen, som ändrat ett antal av sina uppgifter till rättegången, att de andra männen dragit in kvinnan i buskarna utanför Brandbergens centrum.

ANNONS

I rätten ändrade mannen sig och menade att detta inte skedde med tvång.

Han hävdar att han inte förstod frågorna i polisförhöret, och inte mindes så mycket på grund av berusningen.

En annan av de misstänkta svarade i polisförhören att han inte visste om han haft sex med kvinnan, medan han i rätten var bestämd om att han inte haft det.


Läs mer:
 Polisen utreder grov våldtäkt i Brandbergen
Eftersom även kvinnans berättelse förändrats under fallets gång, menar tingsrätten att det varit omöjligt att få en klar bild av kvinnan om vad som egentligen skett.

Rätten menar att det finns omständigheter i utredningen som är besvärande för männen, men att man sammanfattningsvis kommer fram till att kvinnans uppgifter ”inte vinner tillräckligt stöd av den övriga utredningen i målet för att dessa ska kunna anses vara så tillförlitliga att de kan läggas till grund för en fällande dom”.

Fram till den 12 december kan domen överklagas.

Ingen part har överklagat domen än.