ANNONS

Alla politiker vill ha närodlat i skolköken

Izabella Cardestål och Naomi Cruz gillar maten på Vallentuna gymnasium. En bra nyhet är frukten som serveras varje dag. Men de vill har mer smak på maten och ännu med grönsaker.
Izabella Cardestål och Naomi Cruz gillar maten på Vallentuna gymnasium. En bra nyhet är frukten som serveras varje dag. Men de vill har mer smak på maten och ännu med grönsaker.
Närproducerat och riktigt smör på mackan. Politikerna i Vallentuna är ganska överens om hur skolmaten ska bli bättre. Efter valet sjösätts en ny kostpolicy i kommunen som vill gynna lokala producenter.

Men eleverna bryr sig mest om smaken.
ANNONS

Debatten om smör i skolan har varit het i Vallentuna. Förra året förbjöd kostchefen smör i skolorna av näringsskäl. Föräldrar rasade och kritikerna fick till slut politikernas öra.

Inför valet svarar alla politiska partier i Vallentuna som kandiderar till fullmäktige att smöret ska fram ur kylskåpens skämshörnor igen som alternativ till det lättmargarin som serveras i dag.

– Här sätter vi ner foten, säger Örjan Lid (M), kommunstyrelsens ordförande.

Också i andra frågor som rör skolmaten är politikerna tämligen överens över partigränserna. I förra veckan lade Alliansen i Vallentuna fram ett förslag till kostpolicy för Vallentuna kommun. Även Socialdemokraterna står bakom kostpolicyn.

Policyn styr mot mer närproducerad och ekologisk mat i skolor och på äldreboenden. I dag gör upphandlingsregler vägen till skoltallrikarna krånglig. För några år sedan serverades till exempel sallad som odlats i Vallentuna i kommunens skolor.

Men salladen kördes först till en grossist, packades och togs sedan tillbaka till Vallentuna, enligt kostchefen Ingrid Fucks. Det är ett exempel på hur upphandlingsregler gör det svårt att servera närproducerat skolorna.

Politikerna vill, över partigränserna, ändra upphandlingsreglerna men hur de vill göra det skiljer sig åt. Alliansen talar om mindre upphandlingar för att gynna små producenter. Vänsterpartiet vill gå längre.

– Vi kommer att lämna en motion som kräver att all skattefinansierad verksamhet som upphandlar mat ska vara närproducerad, säger Fredrik Ahlkvist (V).

Klockan 11 på förmiddagen är skollunchen i full gång på Vallentuna gymnasium. Det doftar lite fisk och lite pyttipanna. I en monter visas dagens rätter: panerad fisk med potatis och limesås, köttpyttipanna med rödbetor och vegetarisk pyttipanna med rödbetor.

ANNONS

Gott, tycker Izabella Cardestål och Naomi Cruz. De är elever på skolan och dessutom förstagångsväljare i höstens val.

Skolmaten är en viktig fråga tycker de. De gillar maten och äter i skolrestaurangen varje dag. Men de skulle gärna se mer ekologisk mat och dessutom mat de visste inte var genmodifierad.

– Så skulle jag vilja ha mer smak. Ibland är det som att äta papper, säger Izabella Cardestål.

Fakta

Så viktig är skolmatsfrågan

Skala från 1 (helt oviktig) till 10 (viktigast):

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.