Min lokala hjälte

”Alla ska vara mätta på julen”

Anette Palmberg köper bland annat pasta, mjölk, bröd och köttbullar när hon är ute och handlar åt familjer. ”Det är basic varor, som inte kostar speciellt mycket”, säger hon.
Anette Palmberg köper bland annat pasta, mjölk, bröd och köttbullar när hon är ute och handlar åt familjer. ”Det är basic varor, som inte kostar speciellt mycket”, säger hon.
Via Facebooksidan ­Matkassen kan du hjälpa en barnfamilj – eller själv be om hjälp.

Sedan starten i september har 650 kassar bytt ägare.

– Många vågar inte komma och be om hjälp men med en matkasse blir det relativt anonymt, säger Anette Palmberg.

Facebooksidan Matkassen har växt explosionsartat sedan starten tidigare i höst.

En som nappade var Vendelsöbon Anette Palmberg. Hon blev rekommenderad sidan via sin Facebookprofil – och det visade sig vara precis vad hon letat efter, eftersom det är en konkret efterfrågan som styr.

– Jag har mest hjälpt en svårt sjuk ensamstående mamma i Tyresö som hamnat mellan stolarna och behövt hjälp med det mesta, allt från mat till kläder och leksaker och en säng till barnet. Jag har åkt till henne flera gånger och även fått en Ica i Tyresö att hjälpa oss. Det är trevligt med en kort direktkontakt där man också kan fråga vad familjen behöver hjälp med, samtidigt som det blir relativt anonymt.

Facebooksidan publicerar efterlysningar från behövande ­familjer runt om i landet. Och gensvaret är stort. Efter bara någon timme kan efterlysningen stängas för att behovet fyllts. Antingen åker man till familjen och lämnar över mat­kassen eller saker själv, eller så skickar man det.

– Det är ett otroligt engagemang, men vi behöver bli ännu fler. Allt fler verkar ha det knapert och december är ångestfyllt. Jag tycker att alla ska kunna vara mätta över julen, säger Anette Palmberg.

– Gå ihop några stycken och dela på en matkasse eller köp ett presentkort i en matbutik. Det handlar inte om att köpa kött, en massa dyrt godis eller nya leksaker, utan basic grejer som pasta, tandkräm, bröd och smör. Tiden och kostnaden är ju minimal.

Hur är mötena med kvinnan?

– Man möts ju av en otrolig tacksamhet och lättnad. Man ser hur paniken bara försvinner. Men samtidigt är det tragiskt, att det ska behöva vara så här i Sverige.

Anette Palmberg berättar att hon själv hade det knapert tidigare i livet, men hon fick hjälp av sin familj.

– Men alla får inte hjälp eller så tycker man det är skamset och pinsamt att be sina nära och kära om hjälp. Med en matkasse från en helt annan person blir det något helt annat.

Den svårt sjuka mamman i Tyresö har ingen annan familj, får ingen sjukpenning och har bara 1 500 kronor till mat och busskort när räkningarna är betalda.

Hon och dottern hade inte klarat sig utan hjälpen från Anette och andra via Matkassen, berättar hon.

– En dag åkte en helt okänd man in till mig när jag låg på sjukhuset med en hel kasse med leksaker. Han och Anette och alla andra är änglar. Jag och min dotter är så tacksamma och vi kommer att skicka vidare saker vi också som inte vi behöver.

En helt okänd man åkte till mig när jag låg på sjukhuset med en hel kasse med leksaker. Han och Anette och alla andra är änglar.svårt sjuk mamma i tyresö

Fakta

23 136 gillar Matkassen på Facebook

Startade: 10 september i år av Linda Hellquist

Målgrupp: Barnfamiljer som behöver akut hjälp med mat, kläder, skor och annat, dock inte kontanter. Familjerna sammankopplas med givare och är anonyma till den grad att givaren får ta del av deras kontaktuppgifter.

Har hittills: 23 136 likes

Vill du bli givare eller behöver hjälp är det bara att ta kontakt via Facebooksidan.

Källa: Facebooksidan Matkassen