Alla unga föreslås få sommarjobba

143 ungdomar fick sommarjobb via stadsdelsförvaltningen i år. 796 av de sökande fick det inte.

Fel, tycker S, som vill införa en jobb­garanti.

– Det är viktigt att göra den satsningen nu i stället för att parera problemen som kommer senare, säger ­Anders Göransson (S), vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Förslaget innebär att varje gymnasieungdom i Stockholms stad som vill jobba ska garanteras att få göra det tre veckor varje sommar.

Inför årets sommarlov hade 939 ungdomar födda 1995, 1996 och 1997 sökt Södermalms stadsdelsförvaltnings utannonserade jobb. Av dessa fick 143 jobb.

Södermalmsbon och trebarnspappan Stefan Lindmark är en av många föräldrar som hade hoppats på att deras barn skulle ha fått sommarjobba. I våras, strax innan hans 18-årige son fick nej för tredje gången, skickade han in ett medborgarförslag. I detta föreslog han att de som söker för sista gången, och alltså går andra året på gymnasiet, borde få förtur.

– Mina söner vill verkligen jobba men de har alltid fått nej, utan någon information om hur urvalet gått till.

Hans äldste son fick till slut ett jobb – men inte via stadsdelen utan i stället via Stockholms landsting.

– Det var jättepositivt. Jag tror att det har väldigt stor betydelse att ha fått prova på att jobba åtminstone någon gång under skoltiden. Det är för länge att gå och vara ledig i tio veckor när man är 17–18 år, säger Stefan Lindmark.

Två år i rad har socialdemokraternas budgetförslag fått nej i stadshuset, men själva hävdar de att det är långt ifrån orimligt.

– Nynäshamn och Botkyrka har klarat av det, varför skulle då inte Stockholm? Men visst ställer det högre krav på kommunen, att gå ut och ragga jobb åt ungdomarna och få företag att ställa upp, säger Anders ­Göransson (S).

Christoffer Järkeborn (M), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, är kritisk till förslaget.

– Vi vill få fram så många bra sommarjobb vi kan och fortsätta att öka antalet, men jag tror inte på en garanti. Då tror jag inte att man är lika motiverad vare sig när man söker eller när man sedan jobbar.

Fakta

Så många fick sommarjobb på Söder

År 2011 fick 119 ungdomar jobb via stadsdelen. I fjol var siffran 124 och i somras fick 119 jobb.

228 södermalms­ungdomar fick i år sommar­jobb inom hela Stockholms stad.

Funktionshindrade ung­domar och ensamkommande flyktingbarn prioriteras, sedan fördelas jobben genom lottning.

Hur många som får jobb beror på vilken budget stadsdelsförvaltningen får.

Källa: Södermalms stadsdelsförvaltning