ANNONS

Alla vill bygga bostäder

Jobb och bostäder. Det är två av de viktigaste valfrågorna för partierna i Stockholm.
Jobb och bostäder. Det är två av de viktigaste valfrågorna för partierna i Stockholm.
Bygg fler bostäder och förbättra skolan. Det är de två viktigaste frågorna för politikerna som nu kämpar om makten i Stockholms stad. Partierna som har plats i kommunfullmäktige fick själva berätta för Mitt i:s läsare om sitt partis tre viktigaste valfrågor.
ANNONS

Socialdemokraterna

1) Jobb. Ställ krav på att alla ska vara sysselsatta genom att anställa inom vård, skola och näringsliv eller erbjuda utbildning som leder till jobb.

2) Skola. Mindre klasser och fler lärare. Vi kommer att anställa 1 500 nya lärare i Stockholms kommun. Så får varje elev mer tid att lära.

3) Bostäder. Bygg små hyresrätter för unga och studenter. Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och börja vuxenlivet.

Moderaterna

1) Jobb/bostäder. Alla behöver jobb, alla jobb behövs. Vi vill bygga 140 000 bostäder i hela staden, små och stora, så att alla har ett hem.

2) Skola. Kunskapsskola med mångfald och valfrihet. Vi vill satsa på att ha de bästa lärarna, mer läxhjälp och extra stöd till skolor med låg måluppfyllelse.

3) Kommunikationer. Förbifart Stockholm, fler gång- och cykelvägar, utbyggd tunnelbana, bättre tvärförbindelser och bevara Bromma flygplats.

Miljöpartiet

ANNONS

1) Skola. Vi vill att alla barn ska kunna förverkliga sina drömmar och mål. Därför måste mer resurser ges till skolor med svaga studieresultat.

2) Bostäder. Vi vill bygga 150 000 yteffektiva och klimatsmarta bostäder fram till 2030.

3) Trafik. Resandet i Stockholm ska vara klimatsmart. Mer kollektivtrafik, inte fler vägar. Bygg en ny t-banelinje.

Folkpartiet

1) Skola. Skola för kunskap med lugn och ro i klassrummet. Fortsätt satsa på lärarna med höjda löner och fler karriärvägar.

2) Bostäder. Bygg stad, inte bara bostäder. Bygg 140 000 bostäder i Stockholm, och planera in skolor, idrott och kultur redan från början. Bygg kvarter, inte enstaka höghus.

3) Ja till invandring. Stockholm ska vara en öppen stad. Invandring har skapat välstånd och tillväxt och ger människor chans till ett nytt liv.

Kristdemokraterna

1) Förskolan. Mindre barngrupper. Max 12 barn i småbarnsgrupperna, max 15 i övriga grupper.

2) Bostäder. Fler små lägenheter med rimlig hyra. Lägre parkeringsnorm för små lägenheter. Lägre markhyra för små hyresrätter. Fler arkitekttävlingar för att pressa byggkostnaderna och hyran. Fler tillfälliga bygglov för lägenheter med lägre hyra.

3) Äldreboendegaranti. Vi vill att Stockholm erbjuder plats i trygghetsboende för äldre som är 85+.

Vänsterpartiet

1) Bostäder. Vi måste bygga bostäder som vanliga människor har råd att bo i.

2) Välfärden. Välfärden ska vara utan privata vinster, stockholmarna ska ha en skola, äldreomsorg och sjukvård som är bra oavsett vilken man väljer.

3) Miljön. Klimat och miljötänket ska gå som en röd tråd genom vår politik. Vi vill satsa på en utbyggd kollektivtrafik och att ställa om Stockholm till en klimatsmart stad.

Centerpartiet

1) Bostäder. Vi vill bygga så att stadslivet förbättras och samtidigt värna parkerna. Högt och tätt i kollektivtrafiknära områden.

2) Miljön. Det är oacceptabelt att vi och våra barn utsätts för gifter och farliga kemikalier i vår vardag. Stockholm ska vara giftfritt senast 2030.

3) Trafiken. Vi har satsat en miljard på att bygga ut cykelinfrastrukturen. Nu vill vi satsa en miljard till.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.