Alla vill ha Pappas special

Vår reporter Adrian Rosén med en Pappas special.
Vår reporter Adrian Rosén med en Pappas special.
På Bekal kebab i Vårberg sprakar det från kolgrillen och det doftar nybakt bröd. Inte minst Shishkebaben uppskattas av läsare. Ahmad Mohammad har fullt upp.
På Bekal kebab i Vårberg sprakar det från kolgrillen och det doftar nybakt bröd. Inte minst Shishkebaben uppskattas av läsare. Ahmad Mohammad har fullt upp.
Buffén på Noor i Bredäng är populär.
Buffén på Noor i Bredäng är populär.
En Pappas special är Bredängsgrillens bästsäljare.
En Pappas special är Bredängsgrillens bästsäljare.
Här langas syrisk pizza.
Här langas syrisk pizza.

Från Bredängsgrillens bestäljande kebab till syrisk pizza i Skärholmen. Vi följde läsarnas tips och gjorde en kulinarisk resa genom stadsdelen.

”Ett måste när man besöker sin barndoms ort”. Det är en av flera hyllningar och bilder på en speciell kebab i sociala medier. Många pratar om den: Pappas special, en kebab på Bredängsgrillen.

Även när Mitt i kastar ut frågan om favoriträtter och ställen på Facebooksidan till läsarna är denna kebab med bröd mångas favorit.

Inne i det som långt tillbaka i tiden var en korvkiosk hänger en bild på rapparen Ison Glasgow och en artikel om fotbollsproffset Nabil Bahoui. Gemensamt med dem är att de hyllar grillen och Pappas special.

– Vi har Mammas special med falafel i och Bror special med kyckling, men det är Pappas special som gäller, säger Ibrahim Akdeve som driver grillen ihop med ”Hasko”.

Det märks också på dem som kommer in på grillen den här dagen, vare sig det är äldre kvinnor eller byggjobbare. Alla beställer samma sak.

Varför?

– Den är god, så är det bara. Det är Pappas special som gäller, säger en av killarna.

För att få en uppfattning om vad det hela handlar om testar vi också en. Ibrahim Akdeve gör inget för att dölja receptet.

– Det är som en vanlig kebab, men vi har franskbröd, cheddarost i och värmer den i smörgåsgrillen, säger han.

Det verkar vara något med Bredäng och kända musiker. Restaurang Noor Halal hyllas exempelvis av Marit Bergman och Fille.

Också väldig många läsare tipsar om stället. I den stora men enkla lokalen vid parkeringshuset ovanpå Hemköpbutiken tronar en välfylld buffédisk med olika sorters ris, ugnsstekt potatis, röror, såser, köttspett och falafel medan grillen går varm.

Hans Adelson lunchar på stället och kommer gående med en välfylld tallrik.

– Det är härligt att man kan mixa lite som man vill. Och välja så många saker, lyder hans motivering till den mångfacetterade tallriken.

Det ligger också i linje med ägaren Malik Sajeels val av inriktning.

– Jag har gjort min läxa väl. Det här är ett mångkulturellt område så vi har mycket orientalisk mat, även från Pakistan som jag kommer ifrån. Det ska vara en mix av allt, säger han.

Och uppenbarligen går det bra. Nyligen öppnade Malik Sajeel en restaurang i Rinkeby och snart öpppnar även en på Hornsgatan på Södermalm med samma koncept.

När några läsare tipsar om en fiskrestaurang i Sätra är det svårt att inte bli nyfiken.

Även om restaurang Mazgoof avviker från de andra tipsen genom att ha havets läckerheter på menyn så har även denna en orientalisk touch.

– Det är ett tvåtusen år gammalt recept från Mesopotamien. Man grillar fisken mellan vedträn och serverar med couscous, bröd, tomatsallad, sambal, pickles och sås. Vi tänkte att det borde fungera i Stockholm, säger ägaren Sam Tommi.

Andra har tipsat om nyöppnade Alshami i Skärholmen.

Här bakas det för fullt och är tryck i kassan när vi kommer in.

Delägaren Bilal Shami berättar att deras förebild är en syrisk restaurang i Damaskus.

– Vi ska vara en exakt kopia, säger Bilal Alshami.

Även här finns en disk med röror och grönsaker, men också bagaren Msallam Alhalabi har en framskjuten position, nästan som en pizzabagare. Utöver grillad kyckling och lamspett är syrisk pizza och piroger något krögaren vill framhålla.

– Manaiche heter den syriska pizzan och den finns med timjan, chili och paprika, säger Bilal Alshami.

I ”ett hål i väggen” i Vårbergs centrum sprakar det till från kolgrillen.

Läsare har tipsat och stället har ibland hamnat på tapeten i tidningar för att de sägs ha stans bästa shishkebab, lammspett.

Ahmad Mohammad och Ari Taha har fullt upp med att grilla och servera.

– Vår inriktning är kurdisk iransk och shishkebaben är mest efterfrågad av allt, hinner Mohammad få ur sig.

Man kan istället smaka på raderna som matkrönikören Jonas Cramby skrivit om rätten som är ställets specialitet: ”Det är knaprigt, saftigt och rökigt. Nybakt bröd och grillat kött”.

Behöver man egentligen något mer?