ANNONS

Alla vill se ”Delfinmannen”

Varför vara på land när man kan vara i vattnet?

40-åriga Kamil ­Prokes fastnade tidigt för vatten­sporter. I dag lever han på sin hobby och drar blickarna till sig i vattnet på Ingarö.

– Många stannar och fotar, säger han.
ANNONS

Han har kallats både Ironman och Delfinmannen, liknelser som passar bra där han flyger upp över vattenytan och plötsligt dyker ner igen. Allt med ett vattenjetmunstycke under fötterna som trycker upp honom högt upp i luften och gör att han kan flyga ovanför vattnet.

– Jag älskar flyboard. Man lyckas på några minuter medan andra vattensporter kräver flera års träning. Och jag förstår varför jag kallas Delfinmannen, jag ser nog ut som en när jag hoppar upp över vattenytan och dyker ner igen, säger han.

Flyboard, hoverboard och aqua­skipper är några av vattensporterna som gjort att mängder med bad- och restauranggäster samlats för att titta på honom under sommaren.

Iklädd våtdräkt och hjälm drar Kamil Prokes minst sagt blickarna till sig flera meter upp i luften där han håller till utanför Björkviks brygga på Ingarö.

– Det är många som stannar och tittar, ställer frågor och tar kort. Aquaskipper är min nya leksak. Det är en aluminiumgrej som ser konstig ut, så ingen tror att man kan åka på den, så den är rolig att visa upp, säger han.

Kamil Prokes föddes i Tjeckien. Han var redan som liten mycket i vattnet, dök och kitesurfade.

Som vuxen kom han tillsammans med sin fru till Sverige för att jobba som au pair 2004. De förälskade sig båda i skärgården och havet och sedan tre år är Ingarö deras paradis på jorden.

– Jag vill ha så nära till vattnet som möjligt och då är Ingarö bästa stället att bo på. Det är verkligen den bästa platsen jag har hittat. Här har jag bara några hundra meter ner till havet, säger han.

Förra sommaren gjorde Kamil Prokes sin hobby till affärsrörelse när han startade en verksamhet där han hyr ut utrustning och lär ut vattensporter på bland annat svensexor och kalas.

ANNONS

– Under en svensexa kan jag vara i vattnet åtta timmar på en dag. Jag blir trött efteråt, men jag är fortfarande 15 år i mitt huvud när det kommer till vattensporter. Om jag kunde så skulle jag vara i vattnet varje dag, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.