En alldeles särskild matlagningstävling

Linn Jansson har tränat ordentligt inför tävlingen.
Linn Jansson har tränat ordentligt inför tävlingen.
Hossain Abu Bakirs taktik är att hålla lugnet.
Hossain Abu Bakirs taktik är att hålla lugnet.
Domaren Fredrik Persson och läraren Joakim Kässlin.
Domaren Fredrik Persson och läraren Joakim Kässlin.
Hossain Abu Bakir och Linn Jansson.
Hossain Abu Bakir och Linn Jansson.
När vin och buljong får puttra med det här blir resultatet en smakrik coq au vin.
När vin och buljong får puttra med det här blir resultatet en smakrik coq au vin.
På Sågbäcksgymnasiet tävlar restaurangeleverna i matlagning. Eleverna har diagnoser som adhd – men det behöver inte alls vara något hinder för en krogkarriär. Kanske är det till och med tvärtom.

Det råder ett koncentrerat lugn i det välutrustade undervisningsköket. Klockan är halv tio och vid bänkarna har 16 elever från fyra skolor just tagit sig an sina uppgifter.

Att det tävlas i matlagning på en gymnasiesärskola är läraren Joakim Kässlins förtjänst.

På hemmaplan

– Vi vill ju  att våra elever ska ha chansen att tävla som alla andra, säger han. Visionen är att SGY-cup blir rikstäckande. I dag får vi besök av skola från Västerås. Och Ålands yrkesgymnasium är här för andra året.

Sågbäcksgymnasiets elever har fördelen av att befinna sig på hemmaplan och möjligen har det spelat in eftersom de kammat hem segern de två gånger tävlingen gått tidigare.

Linn Jansson och Hossain Abu Bakir ska laga coq au vin. Medan Hossain tärnar rökt sidfläsk, hackar lök, champinjoner och persilja skär Linn kycklingen i bitar. Sedan vänder hon dem i mjöl och bryner dem i en stekpanna. Snart sprider sig aptitretande dofter i köket.

– Vi har lagat den här rätten jättemånga gånger, säger Linn. Det gäller att hålla sig lugn och göra allt i sin egen takt, smaka av och känna efter att det blir bra. Men jag känner mig rätt säker. Vi klarar det här.

Som proffskockar

Allt är förberett på arbetsbänkarna, ingredienserna framdukade i vad som på restaurangspråk kallas för mise-en-place. Deras lärare Joakim har satt upp lappar där alla moment och vem som ska göra dem står uppskrivna. Domaren Fredrik Persson, som själv tävlat i Årets kock tre gånger och jobbat för krogar som Fredsgatan 12,och Proviant, berättar att så ser det ut också när proffskockarna tävlar. Den enda skillnaden är att planeringen är ännu mer noggrann och att varje moment måste klockas så att man håller tiden.

Vi frågar honom vilka chanser man har att få jobb i ett restaurangkök om man har till exempel adhd.

– Det beror på vilken vilja man har, säger han. Det är tufft och hårt i branschen. Men det spelar ingen roll att du har ett funktionshinder om du är duktig. Och då kan man få jobb.

Stressig miljö

Samtidigt kan det förstås vara knepigt att ha en uppmärksamhetsstörning i en stressig och slamrig miljö. Men det finns diagnoser som tvärtom kan ge ett övertag.

– Många i mitt nätverk har någon form av bokstavskombination och kan kanalisera den på rätt sätt, säger Fredrik Persson. Två av mina bästa vänner är toppkockar på stjärnkrogar. De har adhd båda två.

Joakim Kässlin håller med.

– Har du ett intresse för någonting är adhd en fördel. Jag har flera vänner med adhd som är både duktiga kockar och företagare.

Arbetsmarknaden

Hans elever på Sågbäcksgymnasiet har alla någon form av utvecklingsstörning, som adhd, add, autism eller autismliknande beteenden. Vilket alltså inte behöver vara något hinder för att komma in på arbetsmarknaden.

– Av de fem som går ut nu ska fyra till den öppna arbetsmarknaden via arbetsförmedlingen för unga funktionshindrade.

Hur det gick i tävlingen?

– Åland tog hem första priset i matlagning, Riksäpplet Haninge vann bageri. Men det var kul att de också fick vinna, säger Joakim Kässlin.

Fakta

SGY-cup

En tävling för elever på gymnasiesärskolans restaurangprogram som i fredags anordnades för tredje gången.

I år medverkade elever från Sågbäcksgymnasiet i Huddinge, Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, Häggviks gymnasium i Sollentuna och Ålands yrkesgymnasium.