ANNONS

Budgeten för Allégården i Tumba totalspräckt

Allégården Tumba 2017
Allégården i samband med att rivningarna börjat invändigt 2016.
Budgeten från början låg på 65 miljoner kronor.
När äldreboendet Allégården är ombyggt, påbyggt och klart kommer notan enligt dagens plan att landa på 285 miljoner kronor.
– Det är ett fuskbygge från slutet av 60-talet, säger kommundirektören Mattias Jansson.
ANNONS

Budgeten för Allégården har höjts gång på gång sedan den ursprungliga budgeten på 65 miljoner kronor enligt kommundirektören Mattias Jansson.

– I februari 2016 tilläggseskades 23 miljoner till en budget på 88 miljoner kronor. Efter upphandlingen landade vi sedan på en ram på 125 miljoner kronor. Sedan visade det sig att hela fasaden och alla fönster behövde bytas och då landade vi på 155 miljoner, berättar kommundirektören Mattias Jansson.

Den första höjningen mellan 65 och 88 miljoner kronor kan förklaras med att kommunen då beslutat om att även göra en påbyggnation på Allégården. Men budgethöjningarna därefter förklarar kommunen med att till stor del beror på prishöjningar i den heta byggsektorn och att husen innehöll stora byggfel från början.

Men det stannade inte vid 155 miljoner kronor. De gamla ritningarna för Allégården stämde sedan inte överens med verkligheten.

– Nu ser vi att bärande konstruktioner som väggar inte håller utan måste förstärkas. Det innebär att även saker som el och ventilation måste dras om. Därför landar vi på 285 miljoner kronor. Egentligen kan du säga att det här är som att vi bygger Allégården från grunden, säger Mattias Jansson.

allégården visionsbild

Visionbild av hur det ska se ut vid inflyttningen hösten 2019. Illlustration: In3prenör

ANNONS

Löser ut fallskärm

Tekniska förvaltningens chef har nu fått lämna sin post med en fallskärm på 15 måndslöner på 85 000 kronor. Beslutet att ge chefen sparken fattades av den nya politiska mittenkoalitionen. Den sparkade chefen var dock inte med i projektet från början utan tillträdde efter att även hennes företrädare fått lämna uppdraget.

– Saker under processen med Allégården gör att kommunledningen inte längre har förtroende för förvaltningschefen, säger Johannes Svensson som är politisk sekreterare för Socialdemokraterna.

Våren 2016 berättade Mitt i att tre höga chefer på tekniska förvaltningen fått sparken på bara drygt ett år.

Fotnot: Mitt i söker tekniska förvaltningens chef för en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.