Allhuset Mitt i byn hotas av stängning

Populära Allhuset hotas av nedläggning. Föreningen har ansökt om mer pengar men ser bara ut att hålla öppet ett par dagar till.

– Har vi inte fått några positiva svar då måste vi stänga, säger ordförande Lars-Åke Davidsson.

Allhuset vid Hässelby torg hålls just nu vid liv med konstgjord andning. Allt talade för att verksamheten skulle slå igen redan vid årsskiftet.

– Men vi kör snålvarianten och håller öppet januari ut. Vi har ansökt om pengar hos en rad stiftelser, berättar Lars-Åke Davidsson.

Han är ordförande i den ideella föreningen Allhuset Mitt i byn och folkpartistisk ersättare i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Det kan alltså handla om dagar innan Allhuset slår igen. I förra veckan skickades ytterligare ett tiotal ansökningar om bidrag ut.

– Om vi inte får några positiva svar är pengarna slut. Då måste vi stänga, säger Lars-Åke Davidsson.

Föreningen har redan fått nej från Stockholms stad.

– Vi passar inte in någonstans. Eftersom besökarna anordnar aktiviteterna själva kan vi inte få aktivitetsstöd från staden, säger han.

Allhuset har funnits i tre år och finansierats av allmännyttan som överenskommet. Nu när treårsprojektet gått ut har stadsdelen inte råd att driva det vidare.

Idén väcktes efter en trygghetsundersökning som gjordes för några år sedan. Den visade att många kände sig otrygga och att ungdomskriminaliteten var hög. Tanken var att skapa en mötesplats för alla, framförallt unga vuxna.

– Det finns mycket att göra för barn och yngre tonåringar, men så fort man fyller 18 tar det slut. Vi ville inte skapa en massa aktiviteter, men erbjuda en plats där man själv kan hitta på aktiviteter, säger Lars-Åke Davidsson.

Allhuset har blivit väldigt omtyckt. 2012 besöktes det av 19 000 personer och 700 aktiviteter anordnades, enligt Lars-Åke Davidsson. Det handlar om allt från schack till fotboll och dataspel i grupp.

Han menar att Allhuset betyder mycket för de unga i Hässelby-Vällingby och berättar att två tusen personer har engagerat sig i protesterna mot nedläggningen.

– Vi har ett stort folkligt stöd och därför kämpar vi för att ha det kvar. Det kostar 2,5 miljoner om året. Men vi sparar 25 miljoner i minskad ungdomskriminalitet, säger Lars-Åke Davidsson.

Fakta

Öppet för alla

Stockholmshem, Svenska bostäder och Familjebostäder tog initiativet till Allhuset Mitt i byn. De har också finansierat verksamheten i tre år.

Huset är öppet för alla.Föreningen håller med lokaler, möjligheter till affischering och kopiering.

Källa: Allhuset Mitt i byn