Allianora, 11, klämdes fast i hissen: ”Jag trodde jag skulle dö”

allianora-roth-11-fastnade-i-hissen
Allianora Roth, 11, fastnade i hissen förra onsdagen. Hon fick slita loss remmen i ryggsäcken som klämts fast i hissdörren för att komma ut.
En rem på elvaåriga Allianora Roths ryggsäck klämdes fast i hissdörren.
När hissen sattes i rörelse drogs Allianora med och föll omkull på hissgolvet. Hon lyckades att få av sig ryggsäcken och tryckte på nödstoppet.
– Jag trodde att jag skulle dö.

När Allianora Roth, 11, i Orminge var på väg hem från skolan förra onsdagen fastnade en rem på hennes ryggsäck i hissdörren. Hissen sattes i rörelse med remmen fortfarande i kläm.

Allianora drogs ned på golvet. Innan något allvarligare hände lyckades Allianora att kränga av sig ryggsäcken och tryckte på nödstoppet så att hissen stannade.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger Allianora om det hon varit med om.

Tryckte på nödsignalen

Efter att ha kommit loss  tryckte hon på nödsignal–knappen. Larmet hördes svagt men vad hon inte visste var att hon måste hålla knappen intryckt i flera sekunder för att larmet skulle gå fram till larmcentralen.

I stället började hon att ropa på hjälp men ingen hörde henne.

allianora-roth-11-fastnade-i-hissen-2

Allianora Roth ropade på hjälp men ingen hörde henne. Till slut lyckades hon själv att ta sig ut ur hissen.

Då försökte hon på ett annat sätt.

– Jag kollade i väskan om jag hade något som jag kunde klippa av remmen med.

Det hade hon inte, istället lyckades hon att slita loss remmen så att det gick hål i ryggsäcken. 

Därefter lyckades hon att få i gång hissen och åkte ned till nästa våning där hon klev ur hissen.

Vad tänkte du när du kom ut ur hissen?

– Jag var mest rädd.

Hittade ingen info om larmet

Allianoras mamma, Caroline Roth, säger att Allianora är en noggrann flicka. Caroline Roth provade själv att trycka på nödsignalen i hissen och hörde då hur svagt nödsignalen lät.

Caroline Roth kontrollerade även om det fanns något som upplyste om hur länge nödknappen måste vara intryckt för att nödsignalen skulle gå fram, enligt serviceföretaget måste knappen hållas intryckt tio sekunder.

Jag trodde att jag skulle dö

Allianora, 11.

Men i på nödknappen finns ingen sådan information. I stället sitter en dekal högre upp på hissväggen, med symboler som upplyser om att nödknappen måste vara intryckt tre sekunder för att signalen ska gå fram.

– Det är omöjligt för ett barn att se informationen där uppe. Dessutom är jag är ganska säker på att den dekalen inte satt där i onsdags eftersom jag var till hissen på kvällen för att se efter när hissen besiktigades senast.

Vad tycker du borde göras för att undvika liknande händelser i framtiden?

– Det borde verkligen finnas innerdörrar i alla hissar. Sen borde finnas skyltar som upplyser om att man måste hålla in nödsignalen tio sekunder, säger Caroline Roth.

Företaget hänvisar vidare

Mitt i har pratat med serviceföretaget som har hand om den aktuella hissen.

En talesperson på företaget, som inte vill ha sitt eller företagets namn med i artikeln, bekräftar att de har varit på plats på den aktuella adressen i Orminge med anledning av den här händelsen. Övriga frågor hänvisar talespersonen till det företag som ansvarar för besiktningen av hissen.

11-åring fastnade i hiss i Nacka

På knappanelen i hissen finns ingen information om hur länge nödknappen måste hållas intryckt för att larmet ska nå fram till larmcentralen. Men högre upp på hissväggen visas informationen med symboler.

Byggdes på 70-talet

Bertil Forsberg på Kiwa inspecta som ansvarar för besiktningen av hissen säger att den här aktuella hissen byggdes på 70-talet när andra regler för hissar gällde.

– Jag låter det vara osagt vad som krävdes då men det kan vara lämpligt att det finns en skylt.

Bertil Forsberg säger att det är upp till fastighetsägaren att besluta om eventuella åtgärder efter ett tillbud eller en olycka i en hiss.

allianora-roth-11-fastnade-i-hissen-3

Allianora Roth, 11, här med mamma Caroline Roth.