Alliansbudget antogs i Österåker – skatten sänks igen

Österåkers budget för 2017 antogs av kommunfullmäktige.
Österåkers budget för 2017 antogs av kommunfullmäktige.
Den styrande alliansminoriteten i Österåker fick igenom sin budget även för nästa år. Det beslutade fullmäktige på måndagskvällen.

Med 32 röster för och 17 emot röstade fullmäktige på måndagskvällen (21/11) för den styrande alliansens budgetförslag i Österåker. Det innebär bland annat att det blir ännu en skattesänkning i Österåker nästa år – med 42 öre. Skatten i Österåker blir därmed fjärde lägst i länet, efter Solna, Danderyd och Täby, enligt tidigare uppgifter från kommunen.

– Österåkers kommun har sedan 2010 haft en mycket god ekonomi och gjort stora överskott. En stor inflyttning kombinerat med en strikt ekonomisk styrning genom fem finansiella mål är två av de bidragande orsakerna, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mot alliansens budget stod S och V:s budgetförslag som stöddes av 17 röster, och som inte innehöll någon skattesänkning, utan mer pengar främst till barnomsorg och skola. Vid budgetomröstningen lade två ledamöter ner sina röster.

Beslutet innebär att den styrande alliansen än en gång lyckats få stöd för sin budget , trots att man sedan valet 2014 saknar egen majoritet i fullmäktige (25 av 51 mandat).

Även Roslagspartiet hade ett eget budgetförslag, med det stöddes av färre än S och V:s förslag.