Alliansen anklagas för ekonomiskt vågspel

Kommunen är osäker på om pengar som lagts på exploatering i flera områden ska komma tillbaka.

– Det vittnar om dålig kostnadskontroll, säger Lennart Olsen (MP).

I slutet av september sålde kommunen tre fastigheter till fastighetsbolaget Hemsö. Samtidigt tecknades långa avtal för att hyra tillbaka samtliga tre.

På pappret gav affären en reavinst på 60 miljoner kronor, men som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat var oppositionen starkt kritisk mot försäljningen.

– Vi har svårt att förstå varför man skulle sälja fastigheterna och sedan hyra tillbaka dem till dubbla kostnader, säger oppositionspolitikern Lennart Olsen (MP).

Enligt honom går reavinsten nu till att täcka kostnader som uppstått i samband med exploatering. Däribland kostnader för utvecklingsprojekt – som Väsby sjöstad och Väsby entré – kostnader som vanligtvis brukar täckas med intäkterna från projektet självt i ett senare skede.

Totalt gäller det 15 projekt och 25,5 miljoner kronor som kommunen är osäker på när eller om man får igen.

– Det vittnar om dålig kostnadskontroll och vi misstänker att man kände sig tvungna att skaka fram något, en reavinst, som på pappret diskret skulle dölja dåliga affärer, berättar Lennart Olsen (MP).

Kommunstyrelsens ordförande Per-Erik Kanström (M) menar dock att försäljningen till Hemsö var nödvändig för att kunna få loss kapital som tidigare varit låsta i banklån och kostat i ränta.

– Det är klart att det goda resultatet av försäljningen borgar för att man kan städa ordentligt i ekonomin, men Lennart Olsens insinuation stämmer inte överens med min bild.

Per-Erik Kanström (M) bekräftar att det, med tanke på folkomröstningen om Väsby Sjöstad, är osäkert om alla projektpengar som lagts ut kommer igen.

Att de kvittas mot reavinsten nu ser han däremot främst som en försiktighetsåtgärd.

– Det betyder inte att det inte finns några intäkter på exploateringssidan i andra änden – men vi vet inte riktigt när intäkterna kommer. Men man måste våga satsa och säga att här planerar vi för en större utveckling, och då får man kostnader för sin planering.

Fakta

De fyra dyraste projekten