Alliansen vill begränsa fyrverkerianvändning

Alliansen i Tyresö vill begränsa användningen av fyrverkerier.
Alliansen i Tyresö vill begränsa användningen av fyrverkerier.
Alliansen i Tyresö vill att användningen av fyrverkerier begränsas. Därför görs nu en översyn av ordningsstadgan med syfte att tydligare reglera när och var pyroteknik får användas.

Vid den här tiden på året när nyårsafton just ligger bakom oss hör många tyresöbor av sig till kommunen om störande fyrverkerier.

Detta har gjort att  Alliansen i Tyresö nu gör en översyn av de lokala ordningsföreskrifterna för att begränsa användningen av pyroteknik i Tyresö.

”Många goda anledningar”

 – Djur som skräms, kemikalier som sprids, för att inte tala om risken för personskador. Det finns många goda anledningar till att vi nu ser över hur fyrverkerier får användas i Tyresö. Tyresö ska vara en säker, trygg och miljösmart kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tanken är att se över under vilka tider och på vilka platser i Tyresö fyrverkerier får användas. Som det nu ser ut i de lokala ordningsföreskrifterna är det angivet några platser där man inte får fyra av fyrverkerier. Det vill nu kommunen vända på och istället ange ett fåtal platser där det blir tillåtet med fyrverkerier.

Inget totalförbud

Däremot är det inte aktuellt med något totalförbud. Den linjen har Sollentuna kommun prövat, något som  Mitt i tidigare skrivit om. Men förvaltningsrätten upphävde det beslutet eftersom det bedömdes vara för långtgående med hänsyn till gällande lagstiftning.

Kommunens ambition är att förändringarna ska vara genomförda i tid till nästa års nyårsfirande.