”Största markaffären på lång tid”

"Det här är en bra första betalning av Hagalundsstationen", Pehr Granfalk (M).
"Det här är en bra första betalning av Hagalundsstationen", Pehr Granfalk (M).
Arne Öberg och Sara Kukka-Salaam
Oppositionsråden Arne Öberg och Sara Kukka-Salam från S vill se fler hyresrätter i Solna.
Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är nöjd med affären med Veidekke som ger staden 1,3 miljarder och innebär 600 nya bostäder vid Solnavägen.
– Det är den största markförsäljningen vi kommer göra på väldigt lång tid.

Förra veckan gick Alliansen ut med nyheten om att 600 nya bostäder kommer att byggas vid Solnavägen i anslutning till den nya gula tunnelbanestationen i Hagalund. Bostäderna ska vara klara år 2024.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är nöjd med affären där Solna stad nu säljer marken till Veidekke för omkring 1,3 miljarder kronor.

– Det är otroligt bra förhandlat av staden. Det är en viktig och stor affär som ger en ansenlig summa in till staden, även jämfört med andra affärer vi har gjort.

Det som är viktigt är att vi får in en stor första finansiering till den nya tunnelbanan.

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande

Pehr Granfalk berättar att det företrädesvis kommer att bli tal om bostadsrätter vid Solnavägen.

– Men det är upp till Veidekke att bestämma. Det som är viktigt är att vi får in en stor första finansiering till den nya tunnelbanan. Jag har sagt till Solnaborna att den ska finansieras helt av externa medel och inte av skattepengar. Det här är en bra första betalning av Hagalundsstationen.

Kommer det byggas mindre lägenheter, för ungdomar till exempel?

– Det kommer bli blandat. Vi har ett krav på 15 procent större lägenheter, det vill säga fyror eller femmor, så att barnfamiljer som känner sig trångbodda ska ha möjlighet att bo där. Sedan kommer det vara en ganska normal lägenhetsfördelning, det vill säga mindre lägenheter.

Arne Öberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna, tog emot beskedet med glädje, även om han gärna hade sett både hyresrätter och bostadsrätter i det nya området.

– Vår spontana reaktion är att vi i Socialdemokraterna gillar bostäder och tycker absolut att det ska byggas mer i Solna. Men vi befarar att det inte kommer bli några hyresrätter. Det hade behövt vara en mix av båda. Det är en rätt kuperad terräng det ska byggas på, såg det ut som, så det tror jag blir en liten utmaning.

Han välkomnar bostäder vid Solnas kollektivtrafiknära lägen.

– Det är vår principiella ställning. Men det är viktigt att det finns båda upplåtelseformer.