Alliansen gnabbades om t-bana till Täby

Täby kommunfullmäktige har beslutat om nästa års budget.
Täby kommunfullmäktige har beslutat om nästa års budget.
I förra veckan klubbades Täbys budget för nästa år. Under debatten blottades en ny spricka inom allianspartierna: ­Frågan om tunnelbana till Täby.

Med ett år till valet samlades Täby kommunfullmäktige i förra veckan för att klubba nästa års budget.

Då passade Lars Tunberg (FP) på att angripa sina borgerliga vänner i Moderaterna. Bland annat kritiserade han privatiseringen av Täbys hemtjänst. Frågan har väckt häftiga reaktioner tidigare inom Folkpartiet och fått flera medlemmar att lämna sina uppdrag.

Enligt avhopparna finns kännbara slitningar i partiet mellan de som står närmre Moderaterna och de som inte gör det.

Nu blottas ytterligare en reva i samarbetet. Folkpartiet i Täby har tydligt förespråkat tunnelbana till Täby medan Moderaterna har varit försiktigare.

Det tog Lars Tunberg fasta på under mötet. I ett replikskifte delade han ut en rejäl känga till kommunalrådet Leif Gripestam (M).

– Vi kanske inte ska träta alltför mycket inom Alliansen om den här frågan men mig veterligen var det här första gången Leif Gripestam sa ordet tunnelbana.

Kommunalrådet svarade att kritiken var missriktad. Han pekade på att det inte är kommunen som tagit fram de nya planerna på utbyggd tunnelbana, där Täby alltså blir utan.

– Du får fråga Folkpartiet i landstinget om varför de inte lyckades med sitt uppsåt om det nu är som du säger, sa Leif Gripestam.

Under fullmäktige presenterade även oppositionspartierna sina budgetförslag. Exempelvis har Socialdemokraterna önskat en skatte­höjning på 15 öre för satsningar inom bland annat föreningslivet.

Miljöpartiet vill däremot ha oförändrad skatt samt satsningar på bland annat gång- och cykelvägar.

Det blir dock Alliansens budget som gäller nästa år. Sammanlagt ska ungefär tre miljarder kronor fördelas till de olika nämnderna. Störst del av kakan, drygt en miljard, går till barn- och grundskolenämnden.

Skatten förblir oförändrad.