Min lokala hjälte

Alliansen gör slut med Centerpartiet

Förra veckan kom beskedet om att Centerpartiet sparkas från Alliansen i Sollentuna.

Även om de återstående tre partierna behåller majoriteten reser det frågor om hur politiken kommer att se ut efter valet 2014.

Förra veckan åkte Centerpartiet ut från Alliansen med buller och bång. Åsikterna går i sär om anledningen, men klart är att det skurit sig rejält mellan de forna allianskollegerna.

– Vi har varit lite av idémotorn, vi har upplevt att de andra varit regeringströtta, idéfattiga och visionslösa, säger Centerpartiets gruppledare Anna Myrhed.

Företrädare för de tre andra allianspartierna har där­emot pekat på sam­arbetssvårigheter. Och problemen har varit personliga, inte ideologiska. Anna Myrhed har helt enkelt varit ovillig att kompromissa, menar Moderaterna gruppledare Douglas Lithborn.

– Stor tid har ägnats åt att diskutera Centerpartiet. Nu kommer vi i stället att kunna fokusera på de problem vi har att lösa. De har varit en bromskloss mer än en konstruktiv partner, säger han.

Nu börjar Almedalsveckan och därmed smygstartar också valrörelsen. Sprickan i Alliansen har bidragit till en uppluckring av blockpolitiken i Sollentuna. Om de tre styrande partierna tappar mandat kan de behöva mer stöd för att uppnå majoritet.

– Det går inte spekulera i vad som händer efter valet. Det finns andra partier än Centern. Vi har redan två bra samarbetspartners i FP och KD, säger Douglas Lithborn.

Folkpartiets och Krist­demokraternas gruppledare ser möjligheter att återuppta samarbetet med Centern i framtiden.

– Som det ser ut nu så fanns det ingen möjlighet att fortsätta, men det kan se annorlunda ut efter nästa val. Det vore dumt att stänga dörrar i förväg, säger Anna-Lena Johansson (FP).

Men även dörren vänsterut står öppen.

– Vi är beredda att sträcka ut handen till alla som vill vara med och bilda majoritet med oss. Vi tycker i grunden att blockpolitiken är tråkig och inte så konstruktiv, säger den socialdemokratiske gruppledaren Freddie Lundqvist.

Centerpartiet har historiskt samarbetet med Socialdemokraterna men i Sollentuna ser Anna Myrhed ett annat parti som tänkbar partner:

– Jag hoppas på en vital och spännande valrörelse. Vad som händer sedan återstår att se, men vi har många beröringspunkter med Miljöpartiet, till exempel. Rent ideologiskt hör vi nog mest hemma i Alliansfåran.