ANNONS

Alliansen pressad: ”Det behövdes inga beslut om mötena”

Ann-Christine Furustrand och Michaela Fletcher (M)
Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) ville veta om kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) tänkte stoppa utbetalningarna.
Det var hårda ord och luddiga svar när alliansen ställdes mot väggen om de "hemliga” mötena i går.
– Vi finner ingen anledning till att vi ska ha någon utredning, eftersom vi inte har gjort någonting fel, sa Hampe Klein (M).
– Det är ju därför det behövs en utredning, ska det vara så svårt att fatta? menade Björn Molin (RP).
ANNONS

För elva dagar sedan avslöjade Socialdemokraterna i Österåker att höga allianspolitiker lyft flera hundra tusen i arvoden när de träffats på interna beredningsmöten till Kommunstyrelsen.

Furustrand (S) kräver att arvoden för ”hemliga” möten stoppas

Men något beslut att bilda grupperna, att de ska arvoderas eller vilka som ska ingå i dem har aldrig fattats vare sig i Österåkers kommunfullmäktige eller i kommunstyrelsen.

I går kväll var det debatt i fullmäktige om Alliansberedningen och Alliansarbetsutskottet som de två grupperna kallats.

Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) ville ha besked om kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) tänkte stoppa arvodena.

Det behövs inga beslut

Michaela Fletcher (M)

Många ledamöter ville också ha svar på kärnfrågan hur besluten att skapa de två ”hemliga” grupperna fattats. Ett någorlunda tydligt besked kom från Michaela Fletcher (M) först i slutet av den nästan två timmar långa debatten:

– Det behövs inga beslut, helt i enlighet med reglementena och arvsodesbestämmelserna, hävdade hon.

ANNONS

Expert om alliansens ”hemliga” möten: Låter väldigt långsökt

Annars handlade mycket om att alliansen blivit påhoppad eftersom S i sitt ursprungliga pressmeddelande skrivit att man inte kan ”utesluta vare sig korruption, bedrägeri, trolöshet mot huvudman” i det som hänt.

Krav på polisanmälan bara larv

Flera allianspolitiker, däribland Michaela Fletcher och Hampe Klein (M), krävde att S skulle vara ”rakryggade” och göra en polisanmälan. Men det avfärdades av Björn Molin (RP) som ”larv” eftersom han menar att polisen har annat för sig.

I stället ville han att kommunen kontaktar kommunjuridisk expertis och höll med Francisco Contreras (V) om att man borde starta en utredning kring det som hänt:

– Hampe Klein säger det inte behövs en utredning eftersom ingen har gjort något fel – men det är ju därför det behövs en utredning. Ska det vara så svårt att fatta?!!

Kf Österåker, Hampe Klein(M)

Hampe Klein (M) anklagades för att sitta och skratta under debatten.

Särskilt Hampe Klein (M) hade svårt att undvika att ”höra fel” och raljera när han svarade. Furustrand liknade han vid Mästerdetektiven Blomkvist och förslaget att utreda sa han blankt nej till:

– Vi känner oss helt trygga i att allting har gått transparent och rätt till. Därför vill vi inte lägga någon kraft på en utredning.

”Skrattade under debatten”

Tonen hos vissa allianspolitiker fick Roger Johansson (RP) att reagera:

– Jag tycker fullmäktige borde hålla hyfs och fason. Jag har ser med förvåning att Michaela Fletcher och Hampe Klein ofta sitter skrattar när vi diskuterar det här. För mig är det här absolut inget att skratta åt.

Han och flera andra vittnade om att de inte känt till att mötena var arvoderade, trots att alliansen antytt motsatsen.

Kan bli polisanmälan

Ann-Christine Furustrand (S) uteslöt inte att det kan bli en polisanmälan, så småningom:

– Det kan mycket väl rendera i en polisanmälan. Men det är upp till oss att göra det, när vi känner att vi har all fakta. Vi arbetar fortfarande med att sammanställa allt.

Och hur gick det med frågan om arvodena kommer att stoppas?

– Det går inte att svara jakande eller nekande, sa Michaela Fletcher (M).