Alliansen skakad efter valresultatet

I kommunvalen i Österåker och Vaxholm tappade främst Moderaterna rejält med röster.

I Österåker får inte Alliansen egen majoritet och i Vaxholm är den ytterst skör.

Hur många mandat får nystartade Waxholmspartiet i Vaxholm och hur gick det egentligen för Skolpartiet i Österåker och Kristna värdepartiet? Och kommer något av partierna att förändra maktbalansen i respektive kommun?

Det var de stora frågorna förra veckan efter kommunvalet. I de preliminära resultaten från valmyndigheten kunde man nämligen inte utläsa hur många röster de nya partierna fått, eftersom de sorterats under ”övriga röster”. Och i Vaxholm var de övriga rösterna sällsynt många – 14,1 procent.

– Som jag känner det har vi fått fyra mandat, säger Carl-Magnus Broström, initiativtagare till nystartade Waxholmspartiet – borgerligt alternativ.

– Jag tycker det borde sända en signal till Moderaterna och Alliansen att det finns starka strömningar i Vaxholm som önskar förändring.

Stämmer Carl-Magnus Broströms uppskattning kommer mandatfördelningen i Vaxholm att möbleras om ordentligt. Enligt den preliminära fördelningen skulle nämligen Moderaterna få tolv mandat, ett färre än förra valet. Men partiet tappade i själva verket en fjärdedel av sina röster och kommer troligen att tappa ytterligare mandat.

Vilka andra partier som måste släppa till mandat till Waxholmspartiet är mer oklart. Både Centerpartiet, Socialdemokraterna och Folkpartiet backade i valet, men både C och S fick ändå oförändrad mandat i den preliminära tilldelningen. Allianspartierna antas fortsätta regera, men med ytterst liten övervikt – kanske 16 mot oppositionens 15 av totalt 31 platser i Vaxholms fullmäktige.

I Österåker förklarade Alliansen (M, FP, C, KD och Österåkerspartiet) i fredags att man tänker fortsätta regera vidare med preliminärt 24–25 mandat mot 18 för S, MP och V. Men det blir ett bräckligt styre utan egen majoritet eftersom Österåkers fullmäktige har 51 platser. Mest naturligt vore kanske att Alliansen söker stöd hos Roslagpartiet som har fem mandat, men det har inte skett ännu.

– De har sonderat lite, men inte bjudit in oss, säger Björn Molin (RP).

Är ni besvikna?

– Nej, vi erbjuder våra tjänster om vi får igenom det vi vill. Men vill de inte ha oss så vill de inte ha oss.