ANNONS

Alliansen: Det blir inget tiggeriförbud i Järfälla

Moderaternas Emma Feldman säger nej till tiggeriförbud. Wilhelm Eriksson (SD) är besviken.
Emma Feldman (M) säger nej till tiggeriförbud. Wilhelm Eriksson (SD) är besviken.
Det blir inget tiggeriförbud i Järfälla de närmsta fyra åren. Under måndagskvällens kommunfullmäktige presenterade Sverigedemokraterna sin motion om lokalt förbud, men efter att Alliansen svarade gemensamt nej på frågan står det klart att förbud uteblir, åtminstone under nuvarande mandatperiod.
ANNONS

Förra mandatperioden la Moderaterna ett förslag om lokalt tiggeriförbud i Järfälla, men efter valet i höstas drogs förslaget, i enlighet med praxis, tillbaka. Därefter låg frågan på vänt.

I december aktualiserades den igen sedan högsta förvaltningsdomstolen godkänt ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge och flera Stockholmskommuner började då undersöka möjligheterna till liknande förbud. I Järfälla är det Sverigedemokraterna som sedan dess lyft frågan, efter att man i början av året gjort klart att man planerade lägga motion om tiggeriförbud.

Och under måndagskvällens kommunfullmäktige var det alltså dags. Sverigedemokraterna presenterade sin motion och partiet såg optimistiskt på möjligheterna att få stöd, eftersom Moderaterna tidigare lagt ett snarlikt förslag.

”Inget förbud kommer införas”

Men i ett interpellationssvar från Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, framgår det tydligt att något förbud inte är aktuellt.

”Det finns idag inget stöd i kommunfullmäktige för att införa ett tiggeriförbud i kommunen.” skriver Emma Feldman.

”Alliansen i Järfälla är överens om att inget tiggeriförbud kommer att införas under denna mandatperiod.” fortsätter hon.

SD: Moderaterna sviker sina väljare

Besvikelsen inom Sverigedemokraterna är stor.

– Vi är lika besvikna som de väljare som röstat på Moderaterna. Vi fick svart på vitt att de bryter ett givet vallöfte. De har tydligt flaggat för att den här frågan är mycket viktig för dem och att de ämnar genomföra den, säger Wilhelm Eriksson (SD), vice gruppledare.

– Ledningen i Moderaterna stödjer ju det här, i alla fall fram till för några månader sedan. Tråkigt att se att de bryter vad de lovat.

ANNONS

Men Emma Feldman skriver ju att det är Alliansens linje, inte nödvändigtvis Moderaternas?

– Interpellationssvaret är från Moderaterna, ensamt. Alliansen må vara överens, men varför lovar då Moderaterna genomföra saker de sedan sviker?, säger Wilhelm Eriksson.

Att döma av Moderaternas interpellationssvar är frågan om tiggeriförbud alltså död under nuvarande mandatperiod. Men Sverigedemokraterna kommer inte ge upp.

– Vi kommer fortsätta driva frågan och hoppas de kommer på bättre tankar och lyssnar på sina väljare under den här mandatperioden. Annars får vi hoppas på majoritetsstöd i frågan nästa mandatperiod, säger Wilhelm Eriksson (SD).

Moderaterna fortfarande för förbud

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, håller inte med om att de skulle ha svikit sina väljare.

– Alliansen är överens om att inte införa tiggeriförbud, men Moderaterna har inte ändrat uppfattning i frågan, säger hon.

Men ni gick ju till val på att införa förbud, vad säger du till de väljare som känner sig besvikna nu?

– Vi är ett minoritetsstyre som består av fyra partier och då är det ingen som får allt man vill ha. Det är det som är att kompromissa.

Kommer ni fortsätta driva frågan?

– Under den här mandatperioden kommer vi inte att införa förbud. Jag spekulerar inte kring nästa, säger Emma Feldman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.