Alliansen vill privatisera ännu ett akutsjukhus

En privatisering av ett akutsjukhus ska leda till högre kvalitet på vården, hävdar Alliansen.
En privatisering av ett akutsjukhus ska leda till högre kvalitet på vården, hävdar Alliansen.
Ännu ett akutsjukhus i länet kan komma att privatiseras. Syftet är att stärka kvaliteten så att det gynnar patienterna, skriver hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i en debattartikel.

I dag finns bara två akutsjukhus i landet som drivs av någon annan än landstinget. Det är S:t Görans sjukhus och Bollnäs sjukhus. Nu vill den borgerliga alliansen i landstinget förbereda för ännu en sådan privatisering. Det här framgår av en debattartikel av hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) som i dag publicerades på Dagens Samhälles webbplats.

”Ett akutsjukhus i privat regi är inget mål i sig. Målet är alltid den bästa möjliga vården för patienterna. För patienten som behöver vård spelar det nog mindre roll vem som driver sjukhuset – det viktiga är att få rätt vård, i tid, och helst i en trevlig miljö där också personalen trivs”, skriver Anna Starbrink.

Alliansen ska börja förbereda upphandlingen av ett akutsjukhus och bedömer att genomförandet kan ske under nästa mandatperiod. Anna Starbrink anser att landstingets erfarenheter från S:t Görans sjukhus är goda och pekar bland annat på att kostnaderna är lägre.

”S:t Görans kostnad för vård inom kärnverksamheten låg generellt 2–6 procent lägre än för de två andra stora akutsjukhusen” skriver hon.

Frågan är starkt politiskt laddad vilket märks på reaktionerna på Twitter.

”Alliansen i SLL prioriterar privatisering i stället för att lösa vårdens problem. Sorgligt!” twittrar Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet inom landstinget.

Det är det internationella sjukvårdföretaget Capio som i dag driver S:t Görans akutsjukhus.