ANNONS

Alliansens beslut – säljer Porslinsfabriken

Deshira Flankör (M) svarar på kritiken kring planerna på försäljning av Porslinsfabriken.
Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, vill sälja Porslinsfabriken.
Värmdöbornas protester hjälpte inte. Nu har Alliansen beslutat sig för att sälja Dekorhuset och G-studion. För att försäkra att verksamheten fortsätter lovar de att inte höja hyrorna.
ANNONS

Alliansen vill sälja Dekorhuset och G-studion.

– Vi föreslår en försäljning av Dekorhuset och G-studion, skriver de i ett pressmeddelande. 

Planerna på försäljning har skapat stort missnöje bland såväl konstnärerna som bedriver verksamhet i Porslinsfabriken som bland Värmdöbor. I februari anordnades en stor demonstration mot försäljning.

– Jag har min studio här och är tycker att det är helt bedrövligt att Värmdö kommun vill sälja ut en del av Gustavsbergs identitet, sa Sara Söderberg, en av konstnärerna då.

För dyrt att renovera

Anledningen till försäljningen uppges vara att lokalerna är i stort behov av renovering, något som kommer att belasta kommunens budget för mycket.

– Som kommun har vi inte samma möjligheter att renovera som en privat aktör kan göra, det vill säga etappvis och effektivare. Det kommer att reflekteras direkt i hyrorna och riskerar konstnärernas framtid i Gustavsberg, skriver Alliansen i ett pressmeddelande. 

Lisa Wallert, ordförande för G-studion, tror dock att det finns en risk att kommunen vill låta sälja fabriken till bostadsbolag, något som Mitt i tidigare har berättat.

ANNONS

– Risken finns att fastighetsägarna bygger bostäder här, säger hon.

Ska inte höja hyrorna

Enligt Alliansen vill man säkra konstnärernas verksamhet genom att lägga in förbud mot hyreshöjningar i kommande säljkontrakt.

– Villkoren är att hyreshöjning under de kommande 15 åren inte sker. På så sätt har vi säkrat konstnärernas verksamhet i Gustavsberg för en överskådlig framtid, skriver de i ett pressmeddelande.

ANNONS