Alliansledare i Vaxholm vill stoppa folkomröstning

Intresset för att skriva på den nya namninsamlingen har enligt Vaxholms vänner varit stort.
Intresset för att skriva på den nya namninsamlingen har enligt Vaxholms vänner varit stort.
Lars Lindgren (M) och de övriga ledarna för alliansen och MP i Vaxholm tycker att namninsamlingen är oansvarig. Fotot togs när Vaxholms vänner bjudit in Lars Lindgren till ett upptaktsmöte för folkinitiativet.
Lars Lindgren (M) och de övriga ledarna för alliansen och MP i Vaxholm tycker att namninsamlingen är oansvarig. Fotot togs när Vaxholms vänner bjudit in Lars Lindgren till ett upptaktsmöte för folkinitiativet.
En folkomröstning om Norrbergsskolan i Vaxholm hindrar inte den planerade rivningen. Det hävdar ledningen för den borgerliga alliansen och dess partner miljöpartiet. Enligt alliansledningen är dessutom namninsamlingen oppositionens verk.

”Att försöka få medborgare att tro att det går att ändra på en rivning av Norrbergsskolan kvart över tolv är att föra alla bakom ljuset.” Det skriver ledningen för alliansen och miljöpartiet i ett gemensamt uttalande mot den nystartade namninsamlingen för en folkomröstning om Norrbergsskolan i Vaxholm.

För ett år sedan misslyckades ett första försök till folkomröstning då stadens tjänstemän underkände nästan hälften av alla insamlade namn av olika skäl.

Nu pekar alliansen och MP ut oppositionspartierna i Vaxholm som ansvariga för det nya folkinitiativet, ett försök som alliansen och dess stödparti MP dömer ut som dödfött.  ”Det är ett försök från oppositionen att riva upp det beslut som kommunfullmäktige fattade redan 2011 med stor majoritet” skriver alliansledarna Lars Lindgren (M), Malin Forsbrand (C), Michael Baumgarten (L) samt samarbetspartnern Anne-Charlotte Eriksson (MP).

Du företräder ju Miljöpartiet som i sitt partiprogram är tydligt för folkomröstningar. Varför är ni i Vaxholm emot detta?

– Vi är absolut för folkomröstningar – när det handlar om nya frågor som väljarna inte tagit till ställning till redan. Men detta var ju den största frågan i valet 2014.  Vi menar att frågan blev avgjord då, säger Anne-Charlotte Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Vaxholm.

– Projektet är redan så långt framåtskridet och en folkomröstning kostar jättemycket pengar.

Vad gör ni om insamlingen får in tillräckligt med namn så att frågan måste tas upp i fullmäktige?

– Får de in rätt antal namn då får vi självklart respektera det.

Kommer ni att rösta nej till folkomröstningen då?

– Nej, vi kommer inte att rösta nej.

Kan det inte uppfattas som att den styrande majoriteten är rädd för att den inte har stöd hos vaxholmsborna i just den här specifika frågan?

– Alliansen anser att de fått mandat för detta. Det är snarare en rädsla för kostnader och för att förvaltningen ska bli alltför belastad.

Enligt alliansens gemensamma uttalande kostar en folkomröstning ”2-3 miljoner kronor”. Namninsamlingen har startats på initiativ av nätverket Vaxholms vänner men stöds av S, V och Waxholmspartiet.

LÄS MER:

Hela uttalandet på moderaternas hemsida

Tidigare artiklar i Mitt i:

Ny namninsamling för att bevara Norrbergskolan i Vaxholm