Allianspartierna gick bakåt i EU-valet

I valet till Europaparlamentet förlorade Moderaterna och Folkpartiet stort.

I stället gick Miljö­partiet fram och blev näst största parti. Nu hoppas de att medvinden håller i sig till i höst.

– Det är jätteroligt! Nu hoppas vi att det spiller över på kommunalvalet, säger Michael Solander (MP) i Österåker.

I valet till Europaparlamentet förra helgen tappade både Moderaterna och Folkpartiet i Vaxholm och Österåker kraftigt, liksom i övriga landet. Jämfört med EU-valet 2009 förlorade de två största borgerliga partierna runt en tredjedel av sina röster i de två roslagskommunerna. Allt enligt den preliminära rösträkningen.

Samtidigt ökade de små allianspartierna Kristdemokraterna och Centern några procentenheter. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökade bara blygsamt. Stor vinnare blev i stället Miljöpartiet som lockade nästan lika många röster som Moderaterna i de två kommunerna. Även Sverigedemokraterna gick framåt och blev femte största parti i Österåker, med 7,3 procent av rösterna.

Michael Solander tror att fokus på miljöfrågor varit avgörande för Miljöpartiets framgångar:

– Vi har drivit våra frågor utan att snegla på andra och innan valet rankade väljarna klimatet och miljön som de viktigaste frågorna.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, menar att resultatet i EU-valet är en föraning om hur höstens kommun- och riksdagsval kommer att gå:

– Det är säkert så att förlorarbilden av Moderaterna kommer att bita sig fast. Man börjar i uppförsbacke från ett redan dåligt läge, säger han.

Enligt honom är det troligt att både MP och SD kommer att göra bra val även i höst.

– MP och SD ökar såpass mycket. Båda kommer kanske att falla tillbaka, men när det är så tydliga utslag och valvinden går de här partiernas väg nationellt, kan vi nog även se effekter på kommunal nivå.

Men någon kopia av Europa­parlamentsvalet lär inte kommunvalet bli. Då blandar sig nämligen de lokala partierna i kampen om rösterna: Waxholmspartiet, Österåkerspartiet, Roslagspartiet och Skolpartiet i Österåker.

Fakta

De fick flest röster i valet

VAXHOLM

ÖSTERÅKER

Källa: Valmyndigheten, preliminära siffror