ANNONS

Allmänhet på skjutfältet – ett växande problem

Varningsskyltar vid Livgardets skjutfält i Kungsängen.
Varningsskyltar vid Livgardets skjutfält i Kungsängen.
Skjutningar, granater och laser som kan göra dig blind. Farorna är många på Livgardet i Kungsängen. Nu larmar Försvarsmakten för att allt fler beträder skjutfält under övningar, enligt SVT.
ANNONS

Trots varningsskyltar och bommar händer det ett tiotal gånger varje år att övningar på Livgardets störs av inkräktande människor. Det kan vara förenat med livsfara.

– Jag vill påstå att de inte missar skyltarna utan de chansar nog en hel del, de tror nog inte att det är så farligt att gå in, säger Mikael Löfberg, chef för Livgardets övnings- och skjutfält, till SVT.

Är förbjudet

Ofta är det tillåtet att vistas på militära skjutfält, men vid övningar är det naturligtvis strikt förbjudet. Övningarna ökar under hösten och farorna består bland annat av skjutningar med skarpladdade vapen, granatkastare, handgranater och ögonskadlig laser.

Enligt Mikael Löfberg är tydligheten i skyltningen inget problem. Om någon irrar sig in på skjutfältet förs personen därifrån.

– Jag ber dem visa mig tillbaka till sin bil och hittills har det aldrig hänt att vi saknat skyltar, säger Mikael Löfberg till SVT.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.