ANNONS

Allmänheten får döpa nya torget

Vad ska nya torget i Rinkeby heta? Det har Rinkebyborna chansen att bestämma.
ANNONS

I Rinkeby finns ett by-tema, därför innehåller många gatunamn ordet by. Svennebygränd har till exempel fått sitt namn efter Svenneby, som är en socken i Bohuslän som är känd för sina många hällristningar.

By-temat har stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad beslutat om under 60-talet. Vanligtvis bestämmer de namn på gator, torg, parker och allmänna platser, efter förslag från namnberedningen.

Nu får Rinkebyborna, genom en tävling, chansen att komma med förslag på vad det nya torget i Rinkeby ska heta. Det byggs av Familjebostäder i samband med Rinkebystråkets affärsgata.

Men det finns namn som går bort. Namnen får till exempel inte likna andra gatunamn så att man kan blanda ihop dem eller vara svåra att stava och uttala.

– Ett gatunamn ska inte avgöra om någon dör på grund av att ambulans och räddningstjänst åker till fel plats, säger Kristian Rosengren som är tjänsteman vid namnberedningen.

Namn på personer är heller inte jättepopulärt hos namnberedningen, enligt Rosengren.

– Vi måste ta ställning till om personen är förtjänt av ett gatunamn, vilket kan vara svårt att bedöma.

För att en plats eller gata ska döpas efter en person måste personen också vara avliden och känd av allmänheten.

På Rinkeby bibliotek, medborgarkontoret och i tvättstugan på Degerbygränd 2 kommer det att finnas tävlingsformulär samt en liten brevlåda där man kan lämna sitt förslag.

ANNONS

Det är Familjebostäder som tagit initiativ till tävlingen, som pågår fram till den 9 april.

Det nya torget ska stå klart sommaren 2015.Illustration: WEC360

ANNONS