ANNONS

Allmännyttan slänger cyklar: ”Blir grovsopor”

Cyklar som hamnade på tippen efter att Svenska bostäder städade.
Cyklar som hamnade på tippen efter att Svenska bostäder städade.
Det är inte bara Svenska bostäder som har slängt fullt fungerade cyklar på tippen. Även de andra kommunala bostadsbolagen har saknat strategier för hur övergivna cyklar ska hanteras – men nu blir det ändring på det.
ANNONS

Mitt i avslöjade i början av december att Svenska bostäder vid utrensningar slänger fungerande cyklar på tippen.

Nu står det klart att även de andra kommunala bostadsbolagen, Familjebostäder och Stockholmshem, slänger cyklar på tippen – men att de nyligen inlett samarbete med aktörer som kan ta hand om dem. Per Forsling, chef vid Stockholmshems förvaltningsstab, säger att han inte vet hur många fungerande cyklar bolaget slänger men att man nu också ger bort cyklar till en firma som tar till vara på dem.

– Vi har nyligen utvecklat ett samarbete med Cykelåtervinning, men där tror jag inte att vi har landat riktigt.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Jag kan inte svara på det. Det kan man vara efterklok och säga att man borde ha gjort. Men nu har vi valt att göra det och det tycker jag är en positiv utveckling.

Familjebostäder berättar att de att det inte har någon utarbetad strategi för att rädda fungerande cyklar från att hamna på tippen.

– Vi jobbar som alla andra jobbar. När vi har cyklar som är övergivna transporterar vi bort dem och sedan får de stå i sex månader. Är det ingen som tar dem så blir de grovsopor, säger Erica Lawesson, Familjebostäders kommunikationsdirektör.

Samtidigt berättar hon att man ska inleda ett samarbete med Fryshuset, som har en verksamhet där man restaurerar cyklar.

När ska ni börja med det här?

ANNONS

– Förvaltaren jag pratade med var lite osäker.

Det har kommits på nyligen?

Ja, men det är en bra idé.

Varför ska man slänga något som fungerar?

– Det är det vi tittar på, om man kan göra på ett annat sätt.

Fryshusets verksamhet Meka cykel som går ut på att man hämtar och renoverar cyklar är dock en verksamhet som inte har möjlighet att ta emot så många. De tvingas tacka nej ibland, men har i år ändå hämtat 600 cyklar i olika förråd. Och i dagarna gjorde man sin sista hämtning på ett tag. Förrådet är fullt.

– Vi hämtar inte fler än vad vi kan hantera, säger Tomas Almgren som är verksamhetsansvarig vid Fryshusets raketprojekt där Meka cykel ingår.

Det finns flera privata aktörer i Stockholm som har som affärsidé att gratis ta hand om övergivna cyklar som är i behov av renovering eller som kan säljas vidare direkt. Cykelåtervinning.com, som Stockholmshem använder sig av är ett sånt företag. Andra exempel är iRecycle, AW reCycling, Rebicycle och Easy ReCycling. Just Easy ReCycling drivs av Bill Thernström, hans företag har i år sålt 2 000 cyklar.

– Vi säljer i princip allt vi får in, säger han.

Tjugo kronor per såld cykel går till välgörande ändamål, men cirka 200 cyklar har man varit tvungen att skrota i år efter att de bedömts ha varit i för dåligt skick. Han berättar att hans företag har kontrakt för cykelhantering med den kooperativa bostadsföreningen SKB, men att han också tagit emot cyklar från de kommunala bolagen då och då.

– Men då är det nästan alltid på fastighetsskötarens initiativ och sällan från ledningens. Det är många cyklar som skrotas i onödan, säger Bill Thernström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.