Allsvenskan nästa för Ackers

Ackers gjorde det! Nästa säsong blir det allsvensk innebandy på det här golvet.
Ackers gjorde det! Nästa säsong blir det allsvensk innebandy på det här golvet.
Åkersberga IBF har allsvenska innebandydamer.

7–2-segern på bortaplan mot Trosa Edanö följdes i returmatchen av förlust 3–4, men det märktes inte när glädjetårarna rann utmed fleras kinder.

Från första tekningen i det andra och avgörande kvalmötet mellan ”Ackers” och Trosa Edanö stod det klart att hemmalaget förkastat alla tankar på glamourinnebandy. Hängslen och livrem gällde och tränaren Andreas Berglind hade nog även fem osynliga gummiband som han konsekvent drog i när spelarna blev för offensiva.

– Nä, det var väl inte så snygg innebandy, säger ”Ante” med ett snett leende efter slutsignalen. Men det är väl självklart att vi ska spela på resultatet vi har med oss från första matchen.

Gästernas enda möjlighet att snuva Ackers på en plats i allsvenskan var att vinna med mer än fem mål. Med facit i hand var det aldrig nära. Trots enveten offensiv hade Trosa Edanö-spelarna alltid ett taktiskt uppställt hemmalag framför sig. Och slank skott igenom tog målvakten Cecilia Fredriksson det mesta.

Vid ett tillfälle ledde Ackers. Det var efter lördagkvällens enda innebandygodis – lagkaptenen Mikaela Jönssons straff till 3–2. Den går garanterat att se på Facebook, Twitter eller Youtube för dem som inte vara på plats i fullsatta Åkersberga sporthall. Och hennes enhandszorro är väl värd att se. Ett måste till och med.

– Alla här har sett den förr, säger ”Mickis” och pekar upp mot läktaren där många håller i löpsedlar med grattisrubriker.

– Straffen är ”min patenterade”, fortsätter hon och drar undan tårar med fingrarna. Jag vet inte om jag förstått och känner något än. Jag har haft en konstig känsla hela veckan.

Som att det var klart innan i kväll?

– Ja, kanske lite så. Vi skulle spela smart och gör det jättebra, säger Mikaela Jönsson.

Färre tårar, men desto mer glädjefnitter var Frida Nilssons reaktion på kvalsuccén och avancemanget till näst högsta serien. Den 16-åriga talangen, som gjort näst flest poäng under säsongen, utsågs till matchens hemmaspelare.

– Jag är verkligen jätteglad. Vi bjuder dem inte på någonting, precis som det var tänkt.

Ytterligare en 16-åring gjorde avtryck. Johanna Spetz gjorde 1–1-målet och berömmet hon och Frida Nilsson förtjänar, bollar Frida snabbt över på ledarna.

– Det är dom som givit oss förtroendet.

Allsvenskan nästa, det betyder mer träning eller?

– Först ska vi festa, säger hon och skrattar.