Allt är snyggt på nya krogen vid bron

Restaurang Barbro (tidigare Brofästet) känns storstad. Bardisken är helgjuten i betong, hela lokalen är svart sånär som på en röd lampa. Då och då flammar det till i det öppna köket när kockarna flamberar något. Utanför reser sig Liljeholmsbron och accentuerar den urbana känslan.

Servitören, som också är en av ägarna, presenterar matkonceptet.

– Vi har gjort rätterna lite mindre och vill att våra gäster beställer tre fyra rätter som serveras i den ordning de blir klara. Tänk japansk tapas, säger han.

Ägarna har alla tre tidigare arbetat på Restaurang Teppanyaki på Hasseludden.

Efter mycket dividerande sins­emellan och konsulterande med servitören beställer Gourmé och Gourmand tre rätter var.

Gourmand vill dessutom prova sushin och frågar vilka sorter som ingår i en 15-bitarsbricka. Servitören svarar att det är olika från dag till dag och att de helst inte ser att kunderna själva väljer sushi. Gourmand godtar det och beställer en bricka. Men när servitören har gått muttrar Gourmé:

– Är det här en trend, att betalande matgäster allt mer ska anpassa sig efter kockarna?

– Kaxiga kockar. Vi får se om de håller måttet, säger Gourmand.

Det börjar bra för Gourmé. Hans seabass (95 kronor), en havs­aborre, har en mild och fin fisksmak. Den serveras med rostade betor, en ljuvlig shisopesto med bonitosoja som bryter av. Peston är gjord på den asiatiska örten perilla, shiso på japanska, som tillhör samma familj som basilika. Bonitoflingor är en viktig japansk smaksättare. Det är hyvelspån av fermenterad, torkad fisk.

– Det var riktigt gott. Om något var peston lite för kraftig till den milda fisken, säger Gourmé.

Gourmands anklever (125 kronor) serveras på krispiga wontonblad, bräserad i tunna skivor. De karamelliserade fikonen passar bra till med sin sötma.

Under tiden har ytterligare ett par rätter nått bordet. Gourmé smakar på sin halstrade ryggbiff i rostad kycklingbuljong med udonnudlar (175 kronor) men tycker det känns fel med det fina köttet i en soppa. Klafsigt.

Portionen är ganska stor och Gourmé hinner tröttna på kycklingbuljongen innan den är slut.

Gourmand prövar sin hummerbisque med wontondumplings (125 kronor) och blir förvånad över soppans kraftiga, lite peppriga smak. Degknytena är fyllda med norska räkor och edamamebönor, en lyckad kombination.

Även Gourmés linssoppa med tryffel och vaktelägg (85 kronor) är ganska kraftig i smaken där tryffeln dominerar. Efter några skedar blir det tjatigt.

Så kommer till slut sushin, en vacker samling bitar på ett stort fat. Det är mycket mat till ett rimligt pris (185 kronor). Där finns tonfisk, makrill, havsaborre, bläckfisk, lax och de nu så populära tempurafriterade bitarna med spicy tuna, som Gourmand beställt särskilt. De är förföriskt goda med knaprigt tempuraskal och chilimajonnäs inuti. De andra bitarna varierar i kvalitet. Laxen känns pinfärsk. Men tonfisken är mjölig och riset för kompakt.

– De borda ha serverat sushin först. De fina smakerna kräver rena smaklökar, säger Gourmand.

Fakta

Barbro

Restaurangen är snygg, personalen är snygg, maten är snygg, omgivningen är om inte snygg så i alla fall cool. Däremot håller kockarna inte riktigt vad de lovar. Varmrätter 75–205 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek