Allt bröts sönder i jakt på värdesaker

Leif Romell är nedstämd efter att Ansgarskyrkan drabbats av inbrott. Tjuvarna bröt sönder flera skåp och dörrkarmar i sin jakt på värdesaker.
Leif Romell är nedstämd efter att Ansgarskyrkan drabbats av inbrott. Tjuvarna bröt sönder flera skåp och dörrkarmar i sin jakt på värdesaker.
Ansgarskyrkan, Lidingö
Ansgarskyrkan.
Tjuvarna bröt upp varenda dörr och skåp i Ansgarskyrkan. Sedan gick de systematiskt igenom allt.

Något guld eller silver att stjäla fanns dock inte – men skadorna blev stora.

Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö Tidning har under hösten rapporterat om många inbrott på ön. Och nu har även kyrkan drabbats. Natten till i tisdags för två veckor sedan tog tjuvar sig in i Ansgarskyrkan i Lidingö centrum.

Med en kofot bröt de upp entrédörren och därefter gick de systematiskt igenom varje rum och skåp. När kyrkans personal kom till jobbet på morgonen stod alla dörrar och skåp på glänt och föremål hade spritts ut på golven.

Leif Romell, pastor i Ansgarskyrkan, är nedstämd.

– Det är jättetråkigt att vi har blivit drabbade. Detta kommer att kosta en del pengar att återställa. Det känns så meningslöst, för de pengarna kunde vi hellre ha gjort något bra för i stället, säger han.

De objudna gästerna verkar ha tagit god tid på sig för att genomsöka fastigheten på värdesaker. De dörrar och skåp som har varit låsta har tjuvarna brutit upp med hjälp av en kofot.

– Vi har ju ingenting av värde, varken silver eller guld, så det känns onödigt att de var här. Men allt som har varit låst har de brutit upp, säger han.

I ett rum hittade de ett stort skåp som var full med nycklar. Detta skåp lade de stor möda på att få med sig. De bultar som skåpet satt uppsatt med är avsågade och därefter har tjuvarna bänt loss skåpet med kofoten.

– De trodde väl att skåpet var fylld med pengar eller andra värdeföremål. Men där fanns bara våra nycklar. De trodde att kyrkan hade mycket pengar, men vi har inga. Vi letar själva efter pengar till vår verksamhet, säger Leif Romell med ett snett leende.

Förutom nyckelskåpet stals en dator och en videospelare. Nu väntar arbetet att fixa nya lås och nycklar och återställa dörrkarmar och annat som brutits sönder.

Leif Romell vill inte spekulera i hur mycket det kommer att kosta.

Tidigare har kyrkogården vid Lidingö kyrka drabbats av tjuvar, som bland annat stulit bronstavlorna på Vilokullen och stuprör i koppar.

Men Claes Trotzig, på Lidingöpolisen, ser inte några tendenser att tjuvarna börjat ge sig på kyrkolokaler på Lidingö.

– Det här är udda. Det här behöver inte vara en tjuv som gör inbrott i villor, det kan vara vem som helst som har passat på att gå in i kyrkan, säger han.

Lidingöpolisen har ännu inte gripit någon för inbrottet.

Vi har ju ingenting av värde, varken silver eller guldLeif Romell, Pastor