Allt dyrare köpa bostad i söderort

Utbudet av lediga lägenheter i Farstaområdet är enligt mäklare mindre än vanligt. Det gör att priserna kan dra iväg rejält. Nyligen såldes en etta i Farsta strand för 1,75 miljoner – 450 000 över utropspriset.

För åtta år sedan kostade en bostadsrätt i söderorts ytterområden i snitt 15 000 per kvadratmeter. Sedan dess har det stadigt blivit dyrare att bostadsshoppa i exempelvis Farsta –snittpriset har nästan fördubblats på åtta år.

Enligt Svensk fastighetsförmedling är det just nu ovanligt få lägenheter ute på marknaden i Farstaområdet. Det gör att den som säljer med lite tur kan ta hem en riktig jackpot.

För två veckor sedan gick en 44 kvadratmeters etta med sovalkov på Ågesta broväg för 1 750 000 kronor. Det var 450 000 kronor över utropspriset.

– Det kom många på visningen och många ville ha den. Budgivningen började i princip redan där och då, säger Emil Nedler på Svensk fastighetsförmedling.

Köpare var enligt mäklaren en yngre man. Säljaren, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, köpte lägenheten för fem år sedan för drygt 1,1 miljoner.

– Jag hade inte trott då att den skulle gå upp så mycket. Men jag kan ändå förstå det. Den är välplanerad och ganska stor, säger hon till Mitt i.

Hon tycker att Farsta med omnejd har blivit allt mer attraktivt.

– Området har fått ett lyft. Jag är själv uppväxt här, det var tidigare ett ganska fult område, menar hon.

Enligt flera mäklare Lokaltidningen Mitt i talar med går en tydlig prisgräns i höjd med Örbyleden. En trea i Gubbängen kostar ofta 200 000 kronor mer än mostvarande i Hökarängen. Men i takt med att det byggs mer nytt har kunder med tjocka plånböcker börjat söka sig utåt.

– Nyproduktionen hjälper till att dra upp snittpriserna. De nya bostäderna lockar kundgrupper som vi inte haft i Farsta tidigare. Gränsen för var den som söker sig ut från innerstan kan tänka sig att bo flyttas utåt, säger Jan Liljeqvist, chef för Svensk fastighetsförmedling i Farsta.

Elisabet Östlund på Svenska mäklarhuset bekräftar den bilden.

– Man märker att Stockholm växer. Trycket ökar i förorter som Högdalen och Farsta, säger hon.

Är det säljarens eller köparens marknad?

– Jag skulle säga att det är säljarens marknad just nu. Det är ovanligt många på visningarna och många som anmäler sitt intresse men än så länge ligger det inte så många lediga objekt ute till försäljning.

När lägenheten på Ågesta broväg skulle säljas började budgivningen redan på visningen, berättar mäklaren Emil Nedler.