ANNONS

Allt färre food trucks på stadens gator

Mats Yngve serverar kantarellstuvning efter sin mammas recept.
Mats Yngve serverar kantarellstuvning efter sin mammas recept.
Höjningen av parkeringsavgiften har avskräckt många food trucks. Mats Yngve är en av dem som valt att fortsätta, men han tycker inte att Stockholms stad gör tillräckligt för stadens rullande kök.
ANNONS

För tre år sedan blev det tillåtet att laga käk på fyra hjul. Trenden med food trucks rullade in i storstäderna med stormsteg, men nu har vindarna vänt. Under våren skrev Mitt i om att flera food trucks valt att ge upp sina tillstånd eftersom årsavgiften höjts rejält sedan förra året, från 12. 000 till 30. 000 kronor per år.

Nu visar siffror från Trafikkontoret i Stockholm att av de 100 tillstånd staden kan dela ut, har bara 59 tillstånd utfärdats. Förra året utfärdades 96, men många har dragit tillbaka sina ansökningar eller lagt ner sina rullande kök helt och hållet. Av de tillstånd som utfärdats i år är det 29 food trucks som valt att förnya och resterande 30 är nytillkomna aktörer. Mats Yngve har kuskat runt med sin food truck som serverar olika typer av kantarellrätter sedan 2013, och han är en av dem som valt att fortsätta.

– Det var under protest. Räknar man in momsen så höjde de avgiften tredubbelt, och vad fick vi för det? Två timmar på morgonen som ingen använder och fram till klockan tolv på natten. Ska det vara någon poäng med det ska man få stå dygnet runt.

Mats Yngve tycker inte att höjningen av avgiften är det enda problemet.

– Vi har påtalat vid flera tillfällen att det är svårt att hitta parkeringsplatser och önskat att staden ska reservera platser åt oss. Dessutom är hela centrala innerstaden är avstängd för oss vilket betyder att turisterna inte ser röken av några food trucks, vilket är väldigt tråkigt.

Enligt Mats väljer flera food trucks att vända sig till privata initiativtagare och ställa sig på deras mark.

– Stockholms stad inser inte vad vi behöver för att överleva, de bara håller sig till sina paragrafer. Det finns ingen jävlar anamma och driv att ordna till det här, för allting går att fixa om bara vill.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.