ANNONS

Allt fler åker fast för drograttfylla

Poliser har fått gå utbildningar för att kunna upptäcka drograttfulla vid kontroller.
Poliser har fått gå utbildningar för att kunna upptäcka drograttfulla vid kontroller.
Polisen griper allt fler som kör bil efter att de har tagit droger – något som kan hänga samman med ökat antal kontroller.

– Det är levande dödsmaskiner som kör omkring, säger polisinspektör Stefan Lundh.
ANNONS

Torsdag klockan 06.00. Den första färjan från Åbo lägger till i Värtahamnen.

Bilarna rullar ut i långa rader och möts av fem poliser som kontrollerar om förarna är påverkade av alkohol eller narkotika.

– Det är ett stort problem att folk kör påverkade. Därför är det här ett viktigt jobb. Droger gör förarna omdömeslösa, de blir som levande dödsmaskiner som kör omkring, säger polisinspektör Stefan Lundh.

Under 2011 omhändertogs 466 förare i city för drograttfylla, jämfört med 401 under 2010.

En typiskt exempel är mannen från Östermalm som nyligen blev stoppad i centrala Stockholm. Han visade tydliga tecken på att vara påverkad och medgav själv att han hade tagit amfetamin, vilket också ett blodprov bekräftade. Han hade tidigare dömts till skyddstillsyn för att ha kört onykter, men tackade nej till vård. Polisen tror att han kommer att köra påverkad igen.

Nina Gual arbetar som distriktskoordinator vid polisen i city för projektet Invit, Insats mot vaneförbrytare i trafiken. Projektet började 2009 och är tänkt att öka polisens kännedom om vaneförbrytarna. Östermalmsmannen finns nu med på en lista över personer som bevakas av Invit i city.

– Om vi känner till att en person kör rattfull eller drogpåverkad kan vi bevaka den personen eller området där bilen brukar användas, säger Nina Gual.

Att upptäcka drogpåverkade förare kan vara svårt. Nyligen fick flera poliser gå en utbildning i vad de ska vara särskilt uppmärksamma på. Det kan till exempel handla om att föraren kör väldigt sakta – eller snabbt och ryckigt.

– Vi kontrollerar om den som kör påverkad redan har ett dokumenterat missbruk. Alla blir erbjudna vård, vilket är ett led i att minska antalet olyckor, säger Nina Gual.

ANNONS

Polisen tror att ökningen av antalet upptäckta drograttfyllerister kan bero på att man de senaste åren har fokuserat allt mer på brottet. Under 2012 har polisen som mål att stoppa minst 500 drograttfyllerister i city.

Fakta

Fler drograttfulla tas